Кръвните центрове и психиатриите с близо 17% по-високи заплати от ноември

Заплатите на служителите в държавните психиатрични болници и в кръвните центрове ще бъдат увеличени с 16.63 процента от 1 ноември, съобщи в Русе министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Изявлението идва след протести на работещите в кръвните центрове, които заплашиха с масови оставки заради ниските заплати, заради които и работата не е привлекателно и има недостиг на кадри. В момента лекарите в центровете по трансфузионна хематология получават около 600 лв. месечно, а сестрите и лаборантите – до 410 лв. Те най-вероятно няма да са доволни от обявеното на Атанасова вдигане на възнагражденията им, при положение, че определяха коментираното 18 на сто увеличение като крайно недостатъчно.

По думите на здравния министър парите за по-големите заплати идват от преразпределение на средствата в бюджета на Министерството на здравеопазването. Това означава, че допълнителни пари няма да бъдат осигурени чрез някаква субсидия от Министерството на финансите, а това са наши спестявания от капиталови разходи. Възможностите в този момент при този бюджет са такива, обясни Атанасова.

Споделяне

Още от България