Кръвният център в Стара Загора остава без персонал след масово напускане

Медиците искат по-високи заплати, здравният министър не вижда такава възможност

Сн. БГНЕС

Всичките шестима лекари и половината медицински сестри и лаборанти от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора са подали заявления за напускане на работа и предизвестията им изтичат на 16 ноември. Работещите в центъра са подали оставки в знак на протест срещу условията, в които работят и ниските заплати.

А гласуваното преди дни от кабинета увеличение на заплатите им с 18% не ги удовлетворява. Още повече, че първоначално бе обявено, че то е със задна дата – от 1 октомври, а след това бе съобщено, че всъщност ще е от 1 ноември. Районният кръвен център в Стара Загора обслужва също Бургас, Сливен и Ямбол. Преди дни намерение да подадат масово оставки изразиха и работещите в кравния център във Варна.

Заетите в кръвните центрове искат увеличение на заплатите с 20% със задна дата от 1 юли, и ново увеличение с 30% от 1 януари 2013 година. Броят на лекарите в центъра в Стара Загора по стандарт трябва да е 15, а сега там работят шестима специалисти, които до един са подали молби за напускане. Напускащите сестри и лаборанти са 14.

Именно увеличаване на числеността на персонала е едно от исканията на работещите в центъра, което обаче няма как да се случи без вдигане на заплатите.

"Молим за спешно съдействие, защото без кръв и кръвни продукти болничните лечебни заведения не могат да осъществяват медицинската си дейност. Считаме, че осигуряването на лечебните заведения с безопасни кръв и кръвни продукти е стратегически приоритет на държавата и заслужава достойно и адекватно възнаграждение“, заявяват работещите в центъра.

 

Лекарите и сестрите настояват още да им се позволи 40% от платените медицински услуги да отиват за допълнително материално стимулиране.

 

Работещите в центъра очакват преди 16 ноември да се стигне до споразумение с управляващите, в което им се дават писмени гаранции за поставените от тях искания, в противен случай центърът няма да може да изпълнява функциите си по вземане, събиране, съхранение и преработка на кръв.

 

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в петък, че възможностите на бюджета не позволяват увеличение на заплатите над 20%.

 

“Аз правя всичко възможно да има увеличение на възнагражденията на работещите в системата на здравеопазването. Последните пет години няма увеличение на заплатите. Мога да кажа, че съм първият министър, който обърна внимание на заплатите в Спешната помощ в момент на криза, на заплатите в държавните психиатрични болници и в районните центрове за трансфузионна хематология. Знам, че тези 17-18% са много малко, но това са възможностите, както на бюджета на Министерството на здравеопазването, така и на държавата. Бих апелирала нека те да оценят тези усилия и да не вземат прибързани решения, защото увеличение от над 20% не можем да си позволим“ каза Атанасова.

 

“Всички имаме желание лекарите в България да вземат значително повече средства, така че да останат да работят тук”, посочи тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България