Кръводарителите в България паднаха под критичното ниво

Броят на кръводарителите в България е паднал под критичното ниво по световните стандарти. Според Световната здравна организация критичното ниво е 20 кръводарители на 1000 души, у нас те са паднали до 18 на 1000, съобщи министърът на здравеопазването Славчо Богоев, цитиран от БТА.

Здравният министър бе първият дарител в започващата национална кампания "Капка по капка - живот", която се организира от министерството на здравеопазването, Националният център по хематология и трансфузиология и Българският червен кръст.

Лидер по брой кръводарители в Европа е Белгия с 70 на хиляда, като препоръката на Световната здравна организация е да се поддържа ниво от 50 кръводарители на хиляда души население. Много малко страни са в по-критична ситуация от България, като пример министър Богоев посочи Босна и Херцеговина с 17 кръводарители на 1000 души и Албания с 5 на 1000.

През последните 10 години броят на доброволните кръводарители в България е намалял с 32 процента. През миналата година те са били 142 951 души, 4% от които платени кръводарители. 136 664 българи са дарили безвъзмездно кръв през 2002 г., което е с 2115 по-малко от тези през 2001 година, уточни министър Богоев.

През 2002 г. в лечебните заведения са използвани 2856 литра цялостна кръв, 36 615 литра еритроцитен концентрат и 16 150 литра плазма.

Националната кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще обхване цялата страна. През този месец ще се организират кръводарителни акции в държавните институции, а през ноември и декември кампанията ще продължи във висшите учебни заведения.

Желаещите да дарят кръв могат да го направят и в университетските болници в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора, съобщи националният консултант по трансфузионна хематология проф. Тодор Лисичков.

Споделяне

Още по темата

Още от България