Кръвопролитията в Хомс продължават

Лавров бе посрещнат в Сирия като приятел

Сергей Лавров и Башар Асад

Кръвопролитията в Сирия продължиха и във вторник, като само за последните три дни загинаха 300 души. Редовната армия подложи отново град Хомс на масиран артилерийски обстрел, като световните агенции разпространиха любителски видеозаписи от града, който е център на съпротивата.

Кореспондент на ББС в Хомс съобщи за повече от 300 снаряда, избухнали в различни точки на града. По неофициални данни при обстрела са загинали близо 50 души.

Сирийските власти обещаха да продължат операциите срещу "терористичните групи" в бунтовния град Хомс, докато бъдат възстановени "сигурността и редът". В комюнике на вътрешното министерство се посочва, че всяко "въоръжено лице, което тероризира гражданите и застрашава живота им, ще бъде ликвидирано"

Според министерството през последните седмици "въоръжени терористични групи са убили стотици невинни хора".

Според данни на ООН повече от 5000 души са загинали от началото на протестите срещу режима на президента Башар Асад. Само при обстрела на Хомс в понеделник са загинали 95 души.

Във вторник руският външен министър Сергей Лавров разговаря в Дамаск с президента Башар Асад, но въпреки големите очаквания към срещата, все още не е ясно дали тя ще доведе до някакви конкретни резултати.

Посещението на Лавров в Сирия премина под знака на приятелството. На този фон обаче във вторник продължи международната изолация на Сирия, след като страните от района на Персийския залив, съобщиха, че изтеглят посланиците си от Дамаск. Тази форма на протест вече предприеха САЩ и европейски страни, но Русия и Китай остават твърдо в подкрепа на режима на Башар Асад.

Националната сирийска телевизия излъчи кадри с море от руски и сирийски знамена, издигнати от посрещачите. Според телевизията, събралите се приветстват по този начин "позицията на Русия, която подкрепя Сирия и народа ѝ, както и реформите", осъществявани в страната.

"Имахме много полезна среща с ръководството на Сирийската арабска република", каза Лавров.

Асад заяви, че ще спре насилието, но подобни негови обещания в миналото, не му попречиха да използва танкове срещу опозицията.

"Потвърдихме нашата готовност да съдействаме по всякакъв начин за възможно най-скорошен изход от кризата въз основа на позициите, изложени в инициативата на Арабската лига. Президентът на Сирия увери, че работи за прекратяване на насилието, откъдето и да идва то", продължи Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Лавров Асад е готов на диалог с всички политически сили в Сирия. Той каза, че Сирия има интерес мисията наблюдатели на Арабската лига да продължи да работи и да разшири състава си.

Асад информирал руските си събеседници, че скоро ще обяви срок за референдум за новата конституция. Проектът за нея е готов и предстои сирийският президент да се срещне с комисията, която я е съставила, посочва ИТАР-ТАСС.

По силата на сегашната конституция, приета през 1971 г., президентът може да бъде избиран за неопределен брой мандати. Бащата на Башар ал Асад - Хафез ал Асад - управлява Сирия пет мандата и почина през 2000 г., припомня Франс прес.

В събота Русия и Китай наложиха вето върху резолюция за Сирия в Съвета за сигурност на ООН, което предизвика гняв в редица арабски страни и възмущение в западните държави. Според западни дипломати и експерти руско-китайското вето, което бе наречено "разрешение за убиване", може да насърчи президента Асад да продължи смазването на бунта срещу режима му.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?