Краят на април - поредния срок за стратегическия преглед на отбраната

Краят на април е поредният срок за изготвянето на стратегическия преглед на отбраната, определен от министър Николай Свинаров. Това стана, след като парламентът прие политическата рамка на стратегическия преглед. За решението гласуваха 81 депутати, трима бяха против, а 37 се въздържаха.

Стратегическият преглед на отбраната, който ще съдържа визията за развитие на въоръжените сили до 2015 година, трябваше да бъде готов още в началото на тази година. Това не стана и следващият срок, за който се заговори, бе месец март, преди официалното приемане на България в НАТО. Днес Свинаров отложи окончателното изготвяне на документа още с месец.

Политическата рамка е концептуален документ от 37 точки, който не е секретен.

В кулоарите на парламента министърът на отбраната допълни, че все още няма решение на правителството какво точно ще влезе на въоръжение в Българската армия. Със сигурност МиГ-ове ще има, но министърът не уточни докога.

Николай Свинаров е убеден, че съставът на третия български батальон за мисията в Ирак ще бъде окомплектован, независимо че се набират и резервисти.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?