За първи път в Меджлиса ще е представено кюрдското малцинство

"Краят на една епоха": Партията на Ердоган загуби абсолютното си мнозинство

Това означава край на 13-годишното еднопартийно управление и на амбициите за президентска република

"Краят на една епоха": Партията на Ердоган загуби абсолютното си мнозинство

Партията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган претърпя сериозен спад в подкрепата на избирателите в неделя на парламентарните избори и загуби абсолютното си мнозинство, което държеше от тринайсет години в Меджлиса (парламента). Така за първи път, откакто се изкачи на власт през 2002 г., партията няма да успее да си осигури мнозинство за самостоятелно управление. Това фактически погребва и надеждите на Ердоган за укрепване на едноличната му власт в страната чрез превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Според окончателните резултати Партията на справедливостта и развитието (ПСР, ислямско-консервативна) зае първата позиция, но получи само 40,7% от гласовете и 258 места в 550-местния Меджлис. Така за първи път партията ще трябва да сформира коалиционно правителство.

За първи път прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) успя да прескочи високата 10-процентова бариера за влизане в парламента. Тя получава 13% или 79 места, което я прави почти незаобиколим фактор в Меджилиса. Така кюрдското малцинство в Турция за пръв път ще бъде представено от политическа сила в парламента. Досега кюрдските политици участваха на избори като независими кандидати.

Рекорден срив на турската лира и рязък спад на борсата в Истанбул

Турската лира се срина до рекордно дъно спрямо долара, а основният фондов индекс на борсата в Истанбул загуби над 8% в началото на търговията в понеделник, след като за пръв път от повече от едно десетилетие управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не успя да спечели пълно мнозинство на проведените избори в страната.

Партията на президента Ердоган получи малко под 41% от общия вот, но това означава, че тя няма да успее да получи необходимите 276 депутатски места в 550-местния парламент на Турция, за да формира самостоятелно правителство и ще трябва да търси коалиционно управление, разчитайки допълнително на около 18 депутати от други партии.

Още

Основната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП) се очаква да получи около 25 процента, а Партията на националистическото действие (ПНД) - под 17 процента от гласовете.

"Край на 13-годишното еднопартийно управление", пише турският в. "Хюриет" и очертава три възможни сценария след изборите: коалиционно правителство, правителство на малцинството или преходен кабинет, който да отведе страната на предсрочни избори.

"Политическият пейзаж се промени", обявява в заглавие и в. "Радикал". "Нова парадигма се оформи в парламента и в турската политика, след като бе сложен край на 13-годишното еднопартийно управление, а ДПН за първи път и с лекота успя да прескочи изборния праг", пише изданието.

"Народът каза 'Стига!' на Сарая (президентството), разточителството, авторитаризма", пише в. "Заман". "Турските избиратели наказаха ПСР, която изостави правосъдието и демокрацията", коментира вестникът. Изданието посочва управляващата партия като "явният губещ" на изборите и допълва, че никоя друга партия не е отбелязала спад в подкрепата си освен ПСР.

"Краят на една епоха", пише и "Джумхуриет". "След 13 години ПСР изгуби самостоятелното управление. Народнорепубликанската партия запази досегашната подкрепа, ДПН прескочи изборния праг, Партията на националистическото действие подобри резултата си", обобщава вестникът.

Не на президентската република

За съставяне на самостоятелно правителство ПСР се нуждаеше от 276 депутата, а за абсолютно мнозинство – 330 депутата. Това щеше да ѝ позволи да промени Конституцията.

Опозиционните НРП и ДПН коментираха изборните резултати като край на дискусията за президентска система в страната. "Дискусията за президентство с изпълнителна власт и диктатура приключи в Турция с тези избори", заяви на пресконференция в Истанбул Селяхаттин Демирташ, лидер на ДПН.

"Избирателите казаха ясно "не" на президентската система", заяви пред репортери и окръжният председател на кемалистката НРП в Истанбул Мурат Караялчън.

Трудно съставяне на коалиция, вероятни предсрочни избори догодина

Съставянето на коалиционно правителство на този етап изглежда твърде сложно, а водещите опозиционни сили отхвърлиха възможността да сформират съвместен кабинет с ПСР.

Партията на Ердоган и НРП имат огромни идеологически различия помежду си. Говорителят на НРП Халук Коч изключи варианта за следизборна коалиция.

Третата сила, Партията на националистическото действие (ПНД) на Девлет Бахчели, бе разглеждана като най-вероятен партньор на ПСР в случай на коалиционен кабинет, но представител на управляващите заяви, че подобен съюз е малко вероятен, предаде Ройтерс.

"Ако има коалиция ПСР-ПНД, тогава ние няма да успеем да съберем дори това ниво на подкрепа на следващите избори", посочи той. "Очакваме правителство на малцинството и предсрочни избори", заяви същият източник, пожелал да остане анонимен.

Самият Девлет Бахчели заяви, че ако ПСР не успее да се договори с някоя от двете други опозиционни сили, тогава трябва да се произведат предсрочни избори. А говорителят на националистическата партия Октай Вурал също даде да се разбере, че засега въпросът за евентуална коалиция с ПСР не е на дневен ред.

Варианта за коалиционно правителство с управляващата партия изключи и лидерът на прокюрдската ДПН Селяхаттин Демирташ.

"Трудно, невъзможно е да си представим един Ердоган, който ще се съобразява с решенията на което и да било коалиционно правителство", коментира анализаторът Бурак Кая. Той прогнозира, че дори и да се сформира коалиционно правителство, то няма да просъществува дълго, така че вероятно е Турция да отиде на нови предсрочни избори, може би догодина.

Давутоглу: ПСР е ясният победител на изборите

Партията на справедливостта и развитието (ПСР) е ясният победител на парламентарните избори, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу и обеща да вземе всички необходими мерки, за да предотврати политическа нестабилност в Турция, предаде Ройтерс. "Всички трябва да разберат, че ПСР е победителят и лидерът на тези избори", заяви Давутоглу в реч пред симпатизанти на партията от балкона на партийната централа в Анкара. "Никой не трябва да се опитва да гради победа върху избори, които те загубиха", каза още министър-председателят.

Давутоглу даде да се разбере, че партията му не се отказва от намерението за изготвяне на нова конституция. По думите му сега предстои неговата партия да направи оценка на изборните резултати и да планира насоки за бъдещите си действия. Той призова опозиционните партии да оставят в миналото "конституцията от 12 септември", съставена след военния преврат през 1980 г., и да започнат работа по изготвянето на напълно нов основен закон.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?