Краят на една пловдивска градинка

Частен блок изниква върху държавен терен в гъстонаселения район "Южен"

Сн. Mediapool

Изграждането на административен център, който да събере всички държавни служби в Пловдив на едно място, както и кампус за служители. Това са обявените планове на община и държава в лицето на областния управител за една от последните останали зелени площи в гъстонаселения пловдивски район "Южен".

В хода на подготовката за този строеж обаче намеренията се променят и днес на държавния терен от 3.2 дка на бул. "Никола Вапцаров" се строи поредната жилищна сграда от частен инвеститор. Имотът на "Нептун парк“ (както се казва проектът – б. а.) все така си остава държавен, а част от партера на бъдещия блок ще е ясла за 4 групи. Ще има и офис за службата "Социално подпомагане", но останалото ще са частни апартаменти.

Инвеститорът е частна фирма, която печели конкурс на областната управа по времето на управлението на Дани Каназирева (сега депутат от ГЕРБ). Проектът за държавен административен център пък е започнат от нейния предшественик и настоящ кмет на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ).


Така изглеждаше полянката в края на пловдивския бул. "Никола Вапцаров" до преди няколко месеца. Илюстрацията е от Google Street View.

А протестите на живеещите наблизо хора, които не искат още един блок, а място, на което да играят децата им, остават нечути.

От административен център...

Имотът на пловдивския бул. "Никола Вапцпаров“ е частна държавна собственост. Преди години се появява идея върху него да бъде направен административен център за нуждите на областната управа, която го и стопанисва. През 2019 г. обаче предназначението на терена е сменено и от застрояване за общежитие и инженерен корпус, той вече е за жилищно застрояване и обществено обслужване. Още при началото на тази процедура хората от близките блокове изразяват недоволство. Мястото е една от малкото зелени площи в квартала и те настояват да си остане такава.

Срещу протестите им община и областна управа излизат с аргумента, че градинката никога не е била предназначена за градинка. А областната управа нямала друг терен за застрояване.

И Здравко Димитров, и Дани Каназирева говорят, че там ще се прави административен център и че нова сграда за областната управа така или иначе трябва да има. В публичните си изявления от февруари 2020 г. все пак оставят въпроса отворен като кметът заявява, че ще обсъди въпроса със съпартийката си и областен управител. Каназирева пък казва, че проектът за застрояване въобще не е на дневен ред.

Не се обсъжда обаче публичното предложение на независимия общински съветник Слави Георгиев теренът да се преотреди за озеленяване.

... до блок с ясла и офис

В края на 2020 г. обаче застрояването на терена вече е на дневен ред. Областната управа обявява търг с тайно наддаване за безсрочно право на строеж върху имота от частен инвеститор.

Минималната цена е 2.5 млн. лева, а бъдещият победител трябва да направи за своя сметка и да предаде на областната администрация ясла за поне 75 деца с разгърната застроена площ от поне 1200 кв. метра и офис от минимум 400 кв. метра. Общата застроена площ на бъдещата сграда може да е близо 9700 кв. метра, а основната част от нея е за апартаменти.

 


Разрешението за строеж в държавния имот е издадено в края на септември. Част от дърветата вече са изсечени, лее се бетон. Сн. Mediapool

Търгът е насрочен за 29 декември 2020 г. Заповедта за определяне на победителя е издадена в последния ден на 2020 г. Това е фирмата "Импулс инфинити строй“.

Състезание с един кон

"Импулс инфинити строй“ е била единственият кандидат, става ясно от отговори на областната администрация до Mediapool.
Дружеството печели с оферта от 3.130 млн. лева правото на строеж. Ангажира се да изгради ясла от 1143 кв. метра със складово помещение от 110 кв. метра и офис за службата на Агенция за социално подпомагане от 505 кв. метра.

Частта за частния инвеститор е около 8000 кв. метра.


Така би трябвало да изглежда бъдещата сграда на "Нептун парк". Визуализацията е на инвеститора.

"Импулс инфинити строй“ няма да плати нито лев от цената, с която пчели, тъй като условието на сделката е да изгради за собствена сметка бъдещите държавни имоти. Според информацията от областната управа цената е "утвърдена от комисия по разпореждане, определена на база приета и изготвена пазарна оценка от лицензиран независим оценител и данъчна оценка“.

Според частния инвеститор работата трябва да приключи до края на 2023 г.

Кой е инвеститорът

"Инфинити импулс строй“ е еднолична собственост на арх. Димитър Боев, показва справка в Търговския регистър. Фирмата има 20 лева капитал. Според годишния ѝ финансов отчет за 2020 г. тя отговаря на условията за микропредприятие. Има 3000 лева оборот и 1000 лева печалба. Боев участва като собственик или управител в още няколко дружества с предмет на дейност строителство.

В началото на ноември 2021 г. "Инфинити импулс строй" сменя името си на "Блубилдинг", а преди 2020 г. се казва "Строителен надзор плюс".


Яслата за 4 групи ще бъде разположена на партерния етаж и с изглед към булеварда. Над нея има пет етажа с апартаменти. Планира се и разполагането на супермаркет на партера. Визуализация: "Нептун парк"

"Бизнес групата ни до този момент беше съсредоточена върху строителството и довършването на имоти на различни инвеститори. Тоест, ние сме оперирали основно като строителна фирма. Това е третият ни личен инвестиционен проект, който върви много добре“, обясни пред Mediapool собственикът на "Блубилдинг" арх. Димитър Боев. Той не посочи конкретни проекти, по които до момента е работила „групата“, тъй като за това трябвало разрешение от инвеститорите в тях.

"Имаме опит от над 15 години като архитекти. Бил съм водеща част от най-голямото проектантско бюро в Пловдив и съм участвал в проектирането на най-големите проекти в Пловдив. От тази гледна точка - опитът е в изобилие и "Нептун парк" не представляваше предизвикателство за нас, защото имаме богат опит“, добавя арх. Боев.

Към момента изчислява инвестицията си в проекта на над 6 млн. евро, но крайната сума ще е ясна при завършването. Според информацията в сайта на "Нептун парк" проектът се финансира изцяло със собствени средства, "без участието на банкова или кредитна институция“.

На въпрос защо компанията е решила да строи именно на държавен терен и с право на строеж, арх. Боев отговаря, че "държавата избра нас, а не ние нея". "Ние участвахме в конкурс, представихме и банковата гаранция, която се изисква от нас, и спечелихме. Към този момент имаме планувани още 4 нови, малки до средни, кооперации и затворен комплекс от къщи в Родопите", добави той.

Споделяне

Още от България