Краят на кино "Сердика" в София и началото на хотел "Хаят"

Свързана с шефа на "Лукойл България" Валентин Златев компания ще инвестира 30 млн. евро

Краят на кино "Сердика" в София и началото на хотел "Хаят"

Затвореното от години кино "Сердика" в София е било съборено в неделя, за да бъде построен първият у нас хотел на американската верига "Хаят".

Инвеститор в проекта е компанията "Тера Тур Сервиз", свързана с шефа на "Лукойл България" и приятел на премиера Бойко Борисов Валентин Златев. Инвестицията се оценява на около 30 млн. евро. Плановете са хотелът да бъде готов през 2018 г.

Певецът Стефан Вълдобрев, станал свидетел на рухването на една легенда, сподели снимки в социалните мрежи.

"Е па ... бая работа свършихме днес"

"Следващите кадри не са за чувствителни хора, нито за истински филмови маниаци. Попаднах на този епизод съвсем случайно. За мен той е исторически. Да заснемеш края на легендарното кино "Сердика" е момент от особена важност - за архивите напред във времето", споделя певецът във Фейсбук.

"Няма сантимент. Няма мелодрами. Животът продължава, филмите няма да останат без дом. Сигурно на това място ще построят нещо друго, нещо красиво. Но е някак тъпо да не отбележим подобаващо свършека на култовото кино "Сердика", то заслужава. Събориха го набързо, изненадващо, някак подмолно – в неделя на обед. Надвечер загасиха чудовищата и последната реплика на потния багерист беше: "Е па... бая работа свършихме днес!", пише певецът във "Фейсбук".

Сцената и седалките, струпани на купчина пред нея, се виждат на снимките.

Новината, че на мястото на кино "Сердика" ще бъде построен нов хотел, част от веригата "Хаят" (Hyatt), съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова преди около месец.

Тогава редица организации, както и много граждани отправиха призив да се запази поне фасадата на сградата, която е емблематична за центъра на столицата.

Мястото беше купено от "Тера Тур Сервиз" – дружеството, което управлява хотелския бизнес на Валентин Златев, през 2009 г. за 10 млн. евро. Оттогава киното стои затворено, а предишният главен архитект Петър Диков отказваше да издаде разрешение за събарянето на сградата и построяването на нова без да се запази фасадата.

Днес Диков не е главен архитект на столицата, а новият - Здравко Здравков мълчи.

Кметът на район "Оборище" Васил Цолов каза пред Mediapool, че разчистването на терена ще продължи до 21 октомври. Документите за събарянето са издадени от Направление "Архитектура и Градустройство" (НАГ).

От пресцентъра на Столична община уточниха пред Mediapool, че все още няма издадено разрешение за строеж и инвеститорът не е представил проекта в НАГ.

Петзвездна инвестиция за 30 млн. евро за европредседателството ни

Очевидно се е бързало със събарянето на киното и построяването на новия луксозен петзвезден хотел, който трябва да е готов за първото европредседателство на България през 2018 г.

"Седем етажа 5 звезден лукс, 190 стаи и апартаменти, два ресторанта. SPA център с басейн. Голям конферентен център с 600 квадрата бална зала, още 5 по-малки зали, или общо над 1300 кв. метра пространство за различни събития. Два бара, един от които на покрива с гледка към планината и центъра. Изпипан до последния мокет интериорен дизайн", така в. "Капитал" описва инвестицията от 30 млн. евро в петзвездния хотел. Българският инвеститор ще разчита на собствени средства и банков кредит.

"Искаме хубав петзвезден хотел, който да отговаря на местните условия, като цена от 400 евро на вечер, например, не може да бъде устойчива хотелска стратегия за София", казва Лъчезар Тодоров, управител на "Тера Тур Сервиз".

Средната цена в бъдещия хотел на паметника Левски ще бъде 200 евро на стая на вечер. Целта е през първата година да бъде постигната средна заетост от 60% и 78-80% заетост впоследствие. Компанията предвижда доста агресивна търговска политика, като маркетингът ще започне една година преди изграждането на хотела. Разчетите предвиждат инвестицията ще бъде изплатена за 10–12 години.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?