Краят на преговорите с ЕС ще се забави?

Преговорите на България с ЕС най-вероятно няма да приключат тази седмица, както кабинетът се надяваше, заради поисканите от страната ни допълнителни средства в подкрепа на бюджета и за финансиране на охраната на границите. Това обявиха Меглена Кунева и Соломон Паси още преди края на Междуправителствената конференция по присъединяването на България към ЕС на ниво министри, на 14 юни в Люксембург.

България е поискала още 5% към договорения финансов пакет за първите три години на членството ни или допълнителни 240 млн.евро. Средствата ще отидат за финансиране на охраната на границите и в подкрепа на бюджета през първата година на членството.

Ако България се откаже от тези пари, преговорите биха приключили веднага, каза днес Паси. Той обаче допълни, че всички от новоприетите през май страни членки с външни за ЕС граници са получили подобно увеличение.

Още преди десетина дни, след затварянето на трите финансови глави Кунева съобщи, че ще преговаря допълнително с Брюксел за подкрепа за българския бюджет през 2007 г. и за охраната на границите, които ще станат външни за ЕС. Подкрепата за бюджета ще бъде необходима, ако България се окаже нетен платец към ЕС през първата си година в съюза и това затрудни финансово държавата,. По принцип вноската ни в ЕС е 1.2% от Брутния вътрешен продукт, а средствата, които ще получаваме от еврофондовете, през 2009 г. ще достигнат 7% от БВП.

Днес Кунева уточни, че преговарящият екип е решил тези искания да се отправят при преговорите по последната 31-ва глава "Други", а не при затварянето на тежката глава "Бюджет и финанси".

Тя, както и външният министър Паси съобщиха, че всички спорни въпроси по глава "Конкуренция" - другата останала незатворена тема, са изчистени и се очаква тя да бъде затворена още днес.

Точно обратната бе прогнозата на шеф екипа от преговарящи на Брюксел Бриджет Чернота, която миналия вторник в София бе убедена, че няма да има проблеми по глава "Други", но очакваше трудности по "Конкуренция".

Резултатите от преговорите в Люксембург ще станат известни късно днес.

Целта на българското правителство бе да затвори всички глави преди срещата на върха на ЕС на 17 и 18 юни, за да може там да бъде обявен края на преговорите с България. Пред Дарик радио министър Паси е прогнозирал, че дори днес да не бъде затворена глава "Други", това може да се случи до края на ирландското председателство на ЕС, което приключва на 30 юни.

Преди седмица в София еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген също прогнозира, че България има възможности да приключи до края на юни преговорите с ЕС.

Кунева и Паси паралелно участваха и в междуправителствената конференция на ЕС за договора за новата конституцията.

След края на първия ден Паси заяви, цитиран от БНР, че интересите на малките и средните държави в съюза са напълно удовлетворени благодарение на ирландското председателство. Дебатът напредва и смятаме, че ще се постигне съгласие по основните въпроси, които още не са намерили отговор, коментира и Меглена Кунева.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?