Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Краят на зависимостта от Русия ще е лакмусът за реформата в армията

Модернизацията минава през спешно подобряване на имиджа на военните

18 коментара
Сн.: БГНЕС

Българската армия абсолютно доказано е "най-реформираната институция" у нас по време на прехода. Въпреки това положението ѝ остава бедствено – остаряла техника, демотивиран личен състав и силна зависимост от Русия.

На този фон редица министри обявиха реализираните от тях промени за успешни, а военните и цивилните в сектора очаквано се отегчиха и изнервиха от т.нар. реформи.

Военният министър Николай Ненчев обяви също курс към реформи, като на него се падна и отговорността да изготви плана за развитието на въоръжените сили през следващите пет години. Очаквано заложи на мащабна модернизация, чиято основна цел трябва да бъде прекратяването на зависимостта от Русия. Именно постигането на тази цел ще бъде и основният лакмус дали реформата му ще бъде успешна.

За да бъде реализирана, вече са налице и някои основни предпоставки. Стигна се до политическо съгласие за увеличаване на средствата за отбрана, като те трябва да стигнат след десет години до 2% от БВП или почти двойно от процента в момента. Допълнителни ресурси ще бъдат освободени и от намаленото участие на българската армия в мисии зад граница.

Комбинацията от кризи пък лесно може да аргументира по-високи харчове за развитието на армията.

Визията на Ненчев ще стъпи върху вече изготвената от екипа му програма за развитие до 2020, която трябва да бъде продължение на т.нар. Бяла книга за отбраната, приета по време на първия управленски мандат на ГЕРБ, която в някои от основните си части  остана само на хартия.

Модернизацията като край на зависимостта

Най-видимо зависимостта от Русия се усеща по отношение на Военновъздушните сили, където България е пряко зависима и именно отношенията с Москва са определящи за това дали ще може сама да пази въздушното си пространство.

България продължава да разчита на руските изтребители МиГ 29, които се поддържат от руснаците. Политическото ръководство на ведомството има сериозни трудности в общуването с Москва и бъдещето на тези машини става все по-неясно. 

НАТО вече официално поиска България да придобие съвместими с партньорите изтребители, но проектът цикли заради високата му цена.

Ненчев обяви, че ще го задвижи, но до момента липсва съгласието на премиера Бойко Борисов, който не приема отбраната за приоритет.

България спешно трябва да замени и руските системи за управление на армията и ПВО. 

Според програмата за сектора до 2020 година ще бъдат закупени нови изтребители, три координатни радари, както и автоматизирани системи за командване и управление.

За нуждите на Сухопътните войски се планира покупката на нови бойни машини, а за военноморските сили – модернизация на наличните фрегати клас Е-71 и придобиване на многофункционален патрулен кораб.

Тази програма е наистина амбициозна и разходите трябва да се защитават постоянно и с ясни аргументи, за да се избегне тезата "то няма за здраве, вие искате за военните".

Евроатлантическите ценности

България е член на НАТО вече повече от десет години, но "романтиката" по великата българска армия от съветско време е жива в структурите на въоръжените ни сили, които трудно се пренастройват към новите условия.

Този проблем е още по-сериозен в ситуацията на хибридна война с Кремъл. Досега военното министерство и специалните служби не са обявили какви мерки предприемат или тепърва ще предприемат, за да противодействат.

Според данни на Министерството на отбраната 39 % от заемащите командни длъжности във Военното разузнаване, на което се разчита да играе основна роля в това противодействие, са назначени преди 1991 година, а 6% от командващите службата са минали през специални школи в бившия Съветски съюз. Според Ненчев има и проблеми със  съвместимостта на службата с НАТО.

Те обаче няма как да се решат само чрез смяна на шефа на службата, а е необходима реформа, подчинена на ясни цели.

Военните и "чантаджиите"

Най-ценният капитал на отбраната са войниците. Те обаче съвсем не са приоритет. Заплатите са ниски, което обяснява текучеството на кадрите.

За сметка на това ведомството се превърна в удобен пристан за всевъзможни чиновници, трудоустроени по политическа линия, и т.нар. "чантаджии" – военни, които правят кариера на бюро.

Процентът им се увеличава непрекъснато, като често се допълва и от пенсионирани величия, които вече като цивилни доработват в МО.

Политическите ръководства през годините възприемаха силно популярната теза в защита на т.нар. социални компенсации за военните, които силно дразнят данъкоплатците.

Подобно поведение може да е популярно сред редовите служители, но всъщност им прави лоша услуга.

Курсът трябва да е към по-високо заплащане, аргументирано пред данъкоплатците с рисковата работа и натоварването.

Ресурси лесно могат да се освободят чрез намаляване на "политическата" квота в администрацията.

Какво мислят хората?

Реформата в армията задължително трябва да премине и през подобряване на имиджа на въоръжените сили. Общественото одобрение стигна долните си граници през последните  години, като общата оценка е за "някакви дето носят шапки, взимат пари и нищо не правят".

За промяна на това положение обаче едва ли ще помогнат бутикови, но съвсем не евтини лостове като Военния телевизионен канал или вестник "Българска армия".

Комуникационната политика на армията трябва да бъде тотално променена и да не се подценява, тъй като реализирането на непопулярни реформи сред военните и скъпа модернизация няма как да мине без обществено обсъждане и евентуално одобрение.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



 1. Miau
  #18
 2. Коментарът е изтрит в 21:14 на 30 ноември 2021 от автора.
  #17
 3. milan
  #16

  "Краят на зависимостта от Русия",трябва да е приоритет на Бългаия и трябва да се осъществи час по-скоро.

 4. ivancho ivanov
  #15

  “Не е краят, не е началото на края, но е краят на началото”* на зависимостта на българската армия от Русия! *Цитат от реч на Уинстън Чърчил

 5. Entdecken
  #14

  Западът не е забравил българските "хитрости" наложени от руснаците по време на ВСВ, когато в края на войната българската армия е превърната в инструмент на руската завоевателна политика в Европа и въпреки че именно руснаците са настоявали за нашето участие в оста Рим-Берлин-Токио, след войната са избити над 120 хиляди българи. Точно тези маниери на руските агенти в българската армия са причината тя да бъде оставена на самоизчезване, Иначе как Западът може да бъде сигурен, че една добре въоръжена българска армия която е в зависимост от руски агенти няма да тръгне срещу партньорите си от НАТО.

 6. Коментарът е изтрит в 08:39 на 12 юни 2015 от автора.
  #13
 7. Entdecken
  #12

  До Владо - Сталин е наредил на Добри Терпешев да изтегли българските войски от беломорска Тракиа. А за случая със сърбизираната област Македония - какво да говорим - дори днес сърбите и руснаците си разиграват коня там за наша сметка. Може би някои по-възрастни хора още помнят крясъците по комунистическите митинги на Георги Димитров в София по онова време - "Тито-Сталин-Димитров" - организаторите на тези сборища и техните внуци сега пеят песента, че германците са виновни - болни мозъци продали се за пет рубли и софийско жителство

 8. Коментарът е изтрит в 08:21 на 12 юни 2015 от автора.
  #11
 9. brambar
  #10

  Абе, вие от Медиапул съвсем изперкахте. Каква независимост от Русия, та ние вече повече от 10 години сме членове на НАТО. Нямаме армия, нямаме сили за сигурност. Каква зависимост. Ние сме изцяло зависими от външните си партньори от НАТО. Само дето, вместо нови, искат стари самолети да ни продават. Едно време поне ни даваха нови самолети - сега се върнахме на газови котлони!!!!

 10. ivancho ivanov
  #9

  За характерът на българата армия, когато говорим, трябва първо да се разберем за каква България става дума. БСП и компания са крипто(скрита) руска агентура. Ако става дума за свободна по съвест и достойнство страна член на Евроейския съюз армията и ще е друга. Очевиден е въпросът къде е верността! Армията българска ли е или проядена? От кого не е нужно да поясняваме! Струва ми се, че е реалистично да смятаме, че подобно на т.н. Синод, всички висши армейски чинове са руска агентура! Може там да

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.