Кражба на кабели остави без ток голяма част от София

Кражба на кабели остави без ток голяма част от София

Кражба на кабели остави за час без електроснабдяване голяма част от София в четвъртък сутринта, съобщиха от компанията снабдител на Западна България ЧЕЗ.

Между 7.20 ч и 8.08 ч жителите на ж.к. “Люлин” – 7, 8, 9 и 10 част, ж.к. “Надежда” – 1, 3 и 5 част, “Връбница” 1 и 2 и кв. “Модерно предградие” нямаха ток, след като захранването бе прекъснато превантивно заради открит от персонала на подстанция “Орион” дим.

“Намерени са 9000 м кабел с откраднат меден екран, както и кашони със свалената от кабелите изолация“, съобщи Росен Йорданов, директор “Експлоатация и поддържане на мрежата” в “ЧЕЗ Разпределение България“. Това е нанесло щети за 153 хил. лв.

“Случилото се тази сутрин е само поредният подобен инцидент. Ние няма да престанем да апелираме за строги наказателни мерки срещу крадците на съоръжения и стриктни регламенти за търговията с цветни метали”, заяви Йорданов.

Само за последните два месеца посегателства върху обекти на ЧЕЗ наложиха принудителни инвестиции в размер на над 3 млн. лв. За периода от началото на 2008 г. до момента тази сума възлиза на над 18 млн. лв., посочват от компанията

Дружеството отново посочи, че средствата, които се инвестират в отстраняването на щетите от кражби на кабели, са част от инвестиционната програма на дружеството и ако не са посегателствата, би могло да се инвестират в развитието на мрежата на оператора.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обяви по този повод, че се предвижда утежняване на наказанията за крадците на цветни метали, от които страдат най-много енергийните дружества и железопътната инфраструктура.

Споделяне

Още от България