Кражба на масло подпали трафопост и остави без ток жители на Вишовград

Изгорелият заради кражбата трафопост

Заради кражба на трансформаторно масло се е подпалил трафопост в село Вишовград край Павликени и над 120 къщи са останали без електрозахранване, съобщиха от доставчика на ток в Североизточна България "Енерго-Про".

Инцидентът е станал в петък рано сутринта. В 4:00 часа електричеството по един от изводите в подстанция Павликени прекъсва. Изпратеният авариен екип на на дружеството установява, че един от трафопостовете в село Вишовград е запален и цялото оборудване е изгоряло.

При огледа на съоръжението е установено, че причината за инцидента е кражба на трансформаторно масло. До изгорелия трафопост са намерени тубите, в които е наливано откраднатото масло. Цялото оборудване на трафопоста и трансформаторната машина са напълно унищожени. Стените на сградата са силно напукани от високата температура. За да се възстанови съоръжението, трябва да се извърши пълен строителен ремонт на трафопоста и да се монтира ново оборудване. Това ще струва на електроразпределителното дружество над 25 000 лв, допълва мрежовият оператор.

Дружеството е захранило домакинствата временно от друг трафопост в селото. В 15:20 часа на същия ден е било възстановено електричеството на всички жители на Вишовград. Част от селото ще остане на временно електрозахранване до пълното възстановяване на трафопоста.
 
"Във време на икономическа криза и остри финансови ограничения, подобни вандалски прояви са тежък удар върху състоянието на енергийната система“, заяви Стефан Абаджиев, управител на "Енерго-Про". "От кражбите и вандалщината губещи са хората, защото нашето дружество е принудено да влага в ненужни ремонти оскъдните средства, с които разполага след жестоките намаления на финансирането на разпределителната мрежа. Принудени сме да подменяме унищожени съоръжения, вместо да инсталираме нови мрежи и трафопостове там, където са най-нужни. Вместо да влагаме ресурси в качеството на електроенергията, ние трябва да ликвидираме пораженията, причинени от крадци и вандали“, допълна той.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?