Кражбата на златото от митнически вероятно фиктивна?

Кражбата на златото от митнически вероятно фиктивна?

На третия ден след мистериозния обир на злато и други ценни метали от митническия склад на летище София, директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира, че в проекта за охрана на помещението имало множество пропуски. Той добави, че би подсигурил по друг начин охраната му.

От лаконичния коментар става ясно, че Танов не е склонен да припише на подчинените си цялата отговорност за кражбата, като прехвърля топката в полето на МВР.

Танов заяви, че иска независима и обективна проверка по случая, с която ще натовари Инспектората на финансовото министерство.

"Аз умишлено помолих те (служителите на Инспектората на МФ – бел. ред) да я водят (проверката -бел. ред.), за да съм сигурен, че тя ще бъде обективна и независима и няма да се влияе примерно от ръководството на митниците или от други заинтересовани лица", заяви Танов.

На въпрос дали е възможно благородните метали изобщо да не са били в склада, а да се се водели там само по документи, Танов заяви: "Ако трябва да разсъждаваме, могат да бъдат изградени различни хипотези и тази е една от възможните".

В нощта на неделя срещу понеделник от склада са били задигнати 378 кг сребро, 16 кг злато и 1.8 кг платина, иззети през август при акция "Леярите".

Вратите на склада не са били разбити, а двете метални каси, в които са съхранявани металите, са били отворени с ключове. В помещенията е проникнато през страничен коридор, като е пробита дупка в стена. По "случайност" алармената инсталация е била изключена, а жива охрана не е имало, тъй като складът е в зона, до която няма свободен достъп.

Според Танов, началникът на митницата е предприел доста необоснован риск като не е разпоредил ценностите да бъдат преместени в трезор на БНБ. Според нормативните документи в БНБ задължително трябва да се съхраняват иззети от разследващи парични средства, а къде да се държи друг тип конфискувано имущество се определя от началника на съответната митница, уточни Танов.

Той добави обаче, че ценностите, иззети при акция "Леярите", е трябвало да бъдат в складовете на Агенция "Митници", за да са по-достъпни за извършване на експертизи (експертизите се извършват от разследващи полицаи – бел.ред.).

Танов смята, че отговорност за неработещите камери в склада носи изцяло фирмата, охранявала помещенията. По думите му начинът, по който е извършен обирът, говори, че в него са участвали и митнически служители, от които може да е изтекла информация.

Охраната на склада се е осигурявала от полицейския СОТ към СДВР. Вече стана ясно, че охранителната система не е била включена, когато крадците са проникнали в помещението. Какви са причините и кой е отговорен, обаче не е ясно.

Към момента разследващите са на мнение, че в кражбата е замесен "вътрешен човек", но досега не е съобщено има ли заподозрени. До момента през детектор на лъжата са минали седем митничари, които са работили в склада. За нито един от тях уредът не е показал, че е съпричастен към кражбата.

Ясно е обаче, че крадците са търсели скъпоценностите, тъй като нищо друго от склада не е изчезнало. В него освен благородните метали са се съхранявали конфискувани акцизни стоки.

Споделяне

Още по темата

Още от България