Заради драконовските мерки за изкупуването на вторични суровини

Кражбите на метали нараснали с 5% от началото на годината

Кражбите на метали нараснали с 5% от началото на годината

С 5 на сто са се увеличили кражбите на черни и цветни метали през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2012 г., съобщи на пресконференция във вторник председателят на управата на Българската асоциация по рециклиране (БАР) Борислав Малинов. По думите му причина за това са влезлите в сила нови лицензионни изисквания към фирмите, занимаващи се със събиране и оползотворяване на вторични суровини от началото на 2013 г.

 

Малинов дори прогнозира, че през второто тримесечие на годината кражбите на цветни и черни метали ще се увеличат с още 10-15 на сто.

 

Ръстът на тези кражби, от които страдат инфрластруктри предприятия като железницата, електроразпределителните дружества, телекомуникационните компании и общините, които остават без капаци на шахти, идва след като за миналата година бе обявено намаляване с 36 на сто спрямо 2011 г. Причина за негативната тенденция е излизането в сивия сектор на много от доскорошните прекупвачи на отпадъчни цветни и черни метали, твърдят от БАР.

 

Регистрираните площадки за скрап в момента са 889 - от работили 2300 до миналата година. Поне половината от нерегистрираните работят незаконно, смята Малинов. По думите му част от тези фирми са се регистрирали като автоморги и така избягват плащането на гаранции и не разполагат с видеонаблюдение. А други са обявили, че изкупуват пластмаса и хартия, но реално работят и с метали. Според действащото законодателство контролните органи са безсилни да затворят незаконните площадки и могат само да им налагат актове. Много от тях, макар да имат по 5-6 акта, продължават да работят, допълни той.

 

За да се спрат кражбите, представителите на бранша предлагат промени в Наказателния кодекс (НК), с които да се повишат санкциите за незаконно търговия с метали и да се предвиди наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за кражба на релси, кабели, капаци на шахти, части от вагони и локомотиви и от съобщителна инфраструктура. Същото наказание се предлага и за всеки, който приема или съхранява отпадъци от метали без регистрация.

 

От асоциацията настояват собствениците на фирми, които търгуват незаконно с метали, да бъдат също така глобявани от 5 000 до 30 000 лв. При повторно нарушение от БАР предлагат наказанието да е 10 години затвор и глоба до 60 000 лв, а металите, които се съхраняват незаконно да бъдат конфискувани в полза на държавата.

 

Освен за недобросъвестните търговци от асоциацията предлагат да се предвидят и санкции за кражба на пътни знаци или всякакъв вид табели или елементи от сигнализацията, която гарантира сигурността на хората по автомобилните или железопътните пътища. При подобни случаи от там предлагат да се предвиди затвор от 2 години или глоба от 1 000 до 5 000 лв.

 

Кризата е белязала и този бранш и според данните на БАР през 2011 г. на българския пазар са реализирани 2 096 300 тона метали, а през 2012 г. - 1 711 608 тона, което е сериозен спад. Без медта, при всички други цветни метали е отчетен почти двоен спад. Намаление е отчетено и при цените на суровините и печалбите на фирмите, сочат още данните на асоциацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?