Кражбите на ток в Западна България нараснали с над 1/4

Кражбите на ток в Западна България нараснали с над 1/4

Увеличение на кражбите на електроенергия в Западна България с повече от една четвърт през първата половина на годината, отчете в неделя снабдителя на региона ЧЕЗ. Ръстът е 28 на сто спрямо полугодието на миналата година. Най-много кражби са регистрирани в София, Монтана, Враца и област Кюстендил.

Дружеството е съставило със 72 процента повече констативни протоколи (3035 броя) за установено нерегламентирано ползване на електроенергия и на тяхна основа е дотаксувало над 2.2 млн. лева на крадците. Реалните щети обаче са двойно по-големи, посочват от ЧЕЗ. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушението компанията може да изиска плащане за максимум три месеца назад, въпреки че злоупотребите може да са продължавали с години.

"Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите и възможностите на компанията да инвестира. Затова трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност", каза Цветомир Ралчев, директор "Управление на дружеството" в ЧЕЗ Разпределение България.

Потребителите могат да подават сигнали за кражба на електроенергия на имейл адрес [email protected], в центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия  0700 10 010. В случаите, когато е налице нерегламентирана консумация между съседи, трябва да бъде подадено оплакване в полицията.

Споделяне

Още от Бизнес