"Креди Агрикол" купува българския клон на "Емпорики банк"

Френската банка взема клоновете на гръцката и в Албания и Румъния

"Креди Агрикол" купува българския клон на "Емпорики банк"

Френската банка "Креди Агрикол" (Credit Agricole) купува "Емпорики банк" в България от дъщерното си поделение в Гърция, съобщи Атанасиос Петропулос, главен изпълнителен директор на банката в София, цитиран от в. "Капитал".

Френската банка, която е една от най-големите в страната, ще придобие директна собственост в поделението на гръцката банка в България. В момента "Емпорики банк България" е 100% собственост на гръцката "Емпорики", която от своя страна е собственост на "Креди Агрикол" от 2007 г. По тази линия и българската кредитна институция е част от групата на френската банка. С покупко-продажбата се преминава към директна собственост.

"Капитал" съобщава още, че споразумението между "Креди Агрикол" и "Емпорики банк" - Гърция, е подписано на 14 юни. Очаква се одобрение от БНБ на сделката.

Българското поделение вече има пряк достъп до финансиране от френската банка, се посочва в съобщението на кредитната институция. След като процедурата приключи, "Емпорики Банк България" ще приеме името "Креди Агрикол" заедно с търговската марка и лого.

"Изкупуването на акциите на "Емпорики банк България" от "Креди Агрикол" е последната стъпка от процеса, разработен от началото на 2009 г. с цел заздравяване на връзките между "Креди Агрикол" и дъщерните дружества от групата на "Емпорики Банк", коментира Атанасиос Петропулос.


Франс прес предаде още, че "Креди Агрикол" поема контрола и над активите на "Емпорики банк" и в Албания и в Румъния.

"Вътрешно-дружествената транзакция е последната стъпка от процес, протичащ от началото на 2009 година, който има за цел засилване на връзките между "Креди агрикол” и филиалите на "Емпорики груп”, се казва в изявление на управата на френската банка, цитирано от агенцията.


Сделката трябва да бъде одобрена от централните банки на засегнатите страни, уточнява АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?