"Креди суис" започна да затваря офшорни сметки на американски клиенти

Швейцарската банка "Креди суис" (Credit Suisse) започна да затваря офшорни сметки на американски клиенти, които не са декларирали пари пред американските власти, съобщи в неделя швейцарският в. "Зонтагсцайтунг", цитиран от Ройтерс.

Банката има около 2 500 – 5 000 американски клиенти с недекларирани офшорни сметки на стойност 3 милиарда франка, пише вестникът, без да цитира източници.

"Креди суис" започна да се разделя със своите офшорни клиенти от САЩ, като има дава опция да прехвърлят сметките си в нейното подразделение "CS Private Advisors", което ще докладва сметките пред американските данъчни власти. Другата възможност е да им издаде чек.

Вестникът цитира неназован управител от банката, който казва, че прилагат новата политика на "нулева толерантност" по индивидуални случаи. "Креди суис" обаче обмисля цялостно отдръпване от американския офшорен бизнес.

Представители на банката не са пожелали да коментират пред Ройтерс изнесената информация. Вестникът цитира говорител, който отказва да потвърди информацията, но отбелязва по-твърдия подход на чуждите държави към управлението на офшорния капитал.

"Креди суис" се придържа към всички валидни правила и регулации в различни страни, казва говорителят пред вестника.

Предприетите от "Креди суис" стъпки идват месеци след като конкурентната "Ю Би Ес" (UBS) обяви, че ще спре предлагането на офшорни услуги за американски граждани и след като американските власти потвърдиха, че швейцарската банка е помагала на граждани на САЩ да укриват пари от данъци в швейцарски сметки.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?