"Данъчната война" между Берн и Берлин:

"Креди Сюис" забрани на служителите си да пътуват до Германия

Швейцарската банка "Креди Сюис" (Credit Suisse) забрани на служителите си да пътуват до Германия, съобщи изданието "Boersen-Zeitung" във вторник, като се позова на собствени източници от финансовите среди.

Решението е било взето на 1 април във връзка с конфликта между Швейцария и Германия заради укриването на данъци. Отношенията между двете страни се влошиха след като в края на март прокуратурата в Берн издаде заповед за арест на трима германски данъчни служители, които са участвали в закупуването на данни за граждани на ФРГ, които укриват доходи в швейцарски банки и в частност в "Креди Сюис".

Прессекретарят на "Креди Сюис" Марк Дош отказа да коментира тази информация, без да обясни причините за отказа.

За първи път банката наложи подобна забрана на консултантите си по депозитите през есента на 2010 г. непосредствено след като властите на провинция Северен Рейн Вестфалия купиха диск с крадени данни за укриватели на доходи. По-късно, когато скандалът затихна, забраната бе вдигната.

През декември 2011 г. служител на "Креди Сюис", който издал вътрешна информация за клиенти на банката на германските власти, бе осъден условно и да плати глоба. Няколко месеца по-късно прокуратурата в Швейцария обвини трима германски данъчни в икономически шпионаж. Ако влязат в страната, ги заплашва арест.

Тази мярка предизвика възмущение в Германия, където опозицията поиска от властите да предприемат ответни действия срещу служителите на "Креди Сюис" за съучастие в укриването на данъци.

При това още през септември миналата година "Креди Сюис" се договори извънсъдебно с прокуратурата в Дюселдорф за изплащане на компенсации. Банката плати на германските власти 150 млн. евро, за да бъдат свалени възможните обвинения в Германия към нейните служители.

В момента Германия и Швейцария се опитват да договорят подписването на споразумение, което ще реши въпроса с укривателите на данъци. Според този проект Швейцария ще облага с данъци влоговете на германски граждани, а събраните средства ще се предават на Берлин.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?