Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кредитирането на бизнеса ще се забави

0 коментара
Кредитирането на бизнеса ще се забави

Кредитирането на бизнеса ще се забави през 2015 г., прогнозира в свой анализ главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Причината е, че заради банковата криза финансовите институции с български собственици затягат правилата за отпускане на заеми за фирмите. А през последните години те осигуряваха по-голямата част от корпоративните кредити в сравнение с дела на банките с чужди собственици.

След банковата криза финансовите институции с местни собственици затягат правилата и свиват кредитирането. Според Павлов спадът на заемите за фирмите няма да е толкова голям, защото донякъде може да се компенсира от увеличаването на отпусканите от чуждите банки заеми за бизнеса. Още повече, че в последните месеци привлечените депозити в тях значително се увеличиха.

Въпреки това известно забавяне на кредитирането е неизбежно, смята Павлов. Той се аргументира с това, че преди банковата криза "някои от играчите в сегмента на банките с български собственици имаха по-висок апетит за поемане на риск и прилагаха по-ниски стандарти за доказване на кредитоспособност в сравнение с останалите участници на пазара". Според анализа дори банките с чужда собственост да могат да компенсират намаляването на бизнес кредитите, отпускани от тези с български собственици, те няма да снижат критериите за фирмите. Така част от потенциалните кредитополучатели няма да могат да изпълнят изискванията за получаване на заем.

"На този фон забавянето на кредитирането се очаква да има известен, макар и скромен, негативен ефект върху инвестициите през 2015 г.", смята Павлов. Според него негативни ефекти за индивидуалното потребление и сектора на домакинствата като цяло не се очакват, тъй като банковата криза остана концентрирана върху банки с незначителна роля в кредитирането на дребно.

Раздвижване на пазара на ипотечни заеми

В същото време от Пощенска банка очакват раздвижване на пазара на ипотечни кредити, тъй като лихвите по тези продукти ще продължат да намаляват и през 2015 г., макар и с по-бавни темпове. От банката обаче не прогнозират сериозни промени в цените на имотите и предвиждат лекото увеличаване на броя на сделките и стойността на имотите главно в големите градове като София, Бургас, Варна и Пловдив.

За разлика от прогнозираното увеличаване на търсенето на ипотечни кредити, при потребителските заеми търсенето ще остане стабилно, смятат експертите на Пощенска банка. Те предвиждат започналото през 2014 г. намаляване на лихвите по този тип заеми постепенно да спре. Прогнозите са хората със стари кредити да ги рефинансират или да обединяват заемите си.

Икономиката се възстановява бавно

Българската икономиса възстановява, но бавно, като се очаква за 2014 г. ръстът на БВП да е 1.5%, прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов. Според него основните причини за това са липсата на реформи, забуксувалото усвояване на еврофондовете и кризата в Украйна. "2014 г. беше поредната пропусната година по отношение на структурните реформи. Политиците продължиха да правят обещания, които или не могат, или не са в състояние да изпълнят, като това усили усещането за разочарование от провежданата политика", пише Павлов. Според него това е увеличило "квазифискалните дефицити, а продължаващата вече шеста година стагнация е на път трайно да увреди икономиката, като отслаби шансовете ѝ за ускоряване на процесите на модернизация и конвергенция".

"Усвояването на средства от ЕС отново забуксува, като нарасна рискът 2015 година да се окаже нулева за средствата по част от програмите от новия седемгодишен цикъл. Въпреки че значителна част от първоначално натрупаното изоставане беше преодоляно, липсата на достатъчно добре подготвени проекти продължава да бъде проблем, който тежи на темповете на усвояване на средствата от ЕС, а с това и на темповете на възстановяване на икономическия растеж и заетостта", смята Павлов. Според него опитът за насочване на средства към общините е бил грешка.

Икономистът припомня, че кризата в Украйна се е отразила негативно на износа на стоки от България, който е един от факторите за икономически растеж. "Към всичко това в хода на годината се добавиха политическа несигурност и криза в сегмента на банките с български собственици, които се очаква да доведат до допълнително забавяне на темповете на възстановяване в края на 2014 г. и началото на 2015 г. през канала на влошаване на очакванията на домакинствата и бизнеса", прогнозира Павлов.

Очакванията се, че по-доброто усвояване на евросредствата, сигналите за ускоряване на структурните реформи, сред които пенсионната и здравната, отказът от прекалено агресивно затягане на фискалната политика и спадът на цените на горивата ще са достатъчни за запазването на темповете на растеж от миналата година и през настоящата. Павлов обаче предупреждава, че реформите в някои сектори може да бъдат болезнени за икономиката в краткосрочен план особено по отношение на икономическата активност и заетостта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.