Кредитите поевтиняха през март въпреки прогнозите за ръст

Кредитите поевтиняха през март въпреки прогнозите за ръст

Цената на кредитите се е понижила значително през март, преди да влязат в сила промените в Закона за потребителския кредит, които според анализатори ще доведат до поскъпване на заемите. Това показват данните на БНБ за март.

Намаление на годишния процент на разходите (ГПР) има както по жилищните, така и по потребителските заеми. Спадът се дължи на част от пролетните промоции, при които има намаление на лихви и такси или премахването на някои такси за първоначален период от срока на заема.

 Значително е намалението на ГПР при заемите за потребление - с 0.43 процентни пункта до 12.88%. Лихвите по потребителските кредити пък са паднали с 0.41 процентни пункта до 11.6%.

Към края на март ГПР за жилищни кредити в левове е 7.6%, а за тези в евро е 8.03%. И в двата случая понижението е с 0.15 процентни пункта. Лихвите също намаляват с 0.2-0.3 процентни пункта за ипотеките в левове и евро до съответно 6.64% и 7.09%,

През март имаше оферти с нулеви лихви за първата половин или една година при ипотечните заеми. Предстои и да се види какви ще са банковите оферти по новите правила за жилищните заеми според последните промени в Закона за потребителския кредит, които влизат в сила след 22 юли.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?