Ако няма промени в закона

Кредитните милионери - агенти на ДС, няма да могат да се огласят

Евтим Костадинов

Несъответствие в закона за досиетата не позволява на този етап огласяването на сътрудниците сред кредитните милионери, една част от които вече са проверени от комисията по досиетата. Това пише днес сайтът Държавна сигурност.com, като потвърждение на проблема прави пред сайта председателят на комисията Евтим Костадинов.

В близко време органът трябваше да започне да обявява резултатите от проверката си, за да се види връзката на Държавна сигурност с лицата, които на практика ограбиха държавните банки и икономика в началото на прехода.

"При проверката на кредитните милионери за принадлежност към ДС, която тече в момента, установихме несъответствие в закона. В него е записано, че задължително се установява принадлежност на лицата, посочени като длъжници или са били членове на управителен или контролен орган на предприятие, посочено като длъжник по Закона за информация относно необслужвани кредити (чл. 26, ал. 1, т. 4)", обясни Костадинов.

"Тези лица обаче не фигурират в списъците в закона, по които става самото обявяване на принадлежност на лицата, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности (чл. 1, ал. 2)”, продължи той.

Така се оказва, че комисията е задължена да извърши проверка на кредитните милионери, но въпросът със самото им огласяване е оставен висящ, тъй като кредитните милионери не са отнесени нито към публичните длъжности, изброени в закона, нито към лицата, извършващи публична дейност.

Според Евтим Костадинов това разминаване може да бъде отстранено с поправка в закона.

"Отчитайки натрупания опит през последните 5 години, ние предлагаме не само тази поправка, а и други, целящи по-лесното прилагане на закона и разширяване на неговия обхват", обясни председателят на комисията.

Той съобщи, че пакетът от промени ще бъде огласен идния вторник от комисията.

По думите на Костадинов комисията продължава работата си в този състав до 5 април т. г., когато изтича мандатът ѝ. Дотогава тя ще огласи сътрудниците на ДС в изповеданията, общинските съвети и висшите учебни заведения.

Кредитните милионери могат да бъдат обявени веднага след като поправката за тях мине през парламента. Това означава, че отговорът на въпроса кой кой е сред кредитните милионери ще се забави с 2-3 месеца.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?