Кредитният рейтинг на Гърция заплашен заради разходите по Олимпиадата

Международната рейтингова агенция Стандарт енд Пуърс предупреди Гърция, че ще пристъпи към намаляване на кредитния рейтинг на страната, ако Атина не се справи с фискалния дисбаланс, предизвикан от големия бюджетен преразход за подготовката за Олимпийските игри.

Агенцията коригира на 40 млрд. евро прогнозата си за държавния дълг на Гърция през тази година в сравнение с първоначалните предвиждания за 26.3 млрд.евро, които бяха залегнали и в прогнозите на предишното гръцко правителство на ПАСОК.

В доклада на Стандарт енд Пуърс, цитиран от гръцки медии, се изтъква, че в усилията олимпийското строителство да приключи в срок, за много от обектите са отпуснати допълнителни средства над предварително планираните. Цената на подготовката за Олимпийските игри, които се откриват този петък, се е увеличила и от недостатъчните инвестиции в пътната мрежа и транспорта през предишните години, както и заради исканията на държавните служители и службите за сигурност за изплащане на олимпийски надбавки.

Според оценката на рейтинговата агенция, тези преразходи вероятно ще затруднят усилията за намаляване на държавния дълг на Гърция под сегашното му ниво от 103 % от Брутния вътрешен продукт.

В анализа си Стандарт енд Пуърс се съмнява във възможностите на гръцката икономика да успее след Олимпиадата да се върне към темповете си от втората половина на 90-те години, когато държавният дълг намаляваше с 2 % от БВП. През този период подобрението се дължеше до голяма степен на ниските лихви и високите данъчни приходи, което е обратно на сегашната политика на правителството на Нова демокрация за данъчни облекчения, се отчита в изследването.

Необходими са големи усилия, за да се избегне трайното запазване на фискалните неравновесия в икономиката на Гърция в дългосрочен план. Предизвикателствата за сегашното правителство са свързани с устойчиво високия държавен дълг, липса на прозрачност в бюджета и липса на дисциплина в държавните разходи, изтъква анализаторката от Стандарт енд Пуърс Айлин Занг.

Структурните реформи и финансовото оздравяване след Олимпийските игри могат да се сравнят по-скоро с маратон, отколкото с бягане на 100 метра, отбелязва Занг.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?