Кредитният рейтинг на Испания бе понижен с две степени наведнъж

Страната влезе в повторна рецесия от 2009 г. насам

Кредитният рейтинг на Испания бе понижен с две степени наведнъж

Кредитният рейтинг на Испания бе понижен едновременно с две степени от международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P) от А на ВВВ+ с негативна прогноза. Това означава, че има вероятност от влошаване на рейтинга още в следващите 90 дни. Краткосрочният рейтинг е намален с една степен от А-1 на А-2.

Това е второто за една година понижение на оценката за кредитната способност на страната. Първото бе на 13 януари тази година. До началото на финансовата криза през 2008 г. Испания имаше най-високия рейтинг ААА.

"Понижението на рейтинга отразява нашето мнение за увеличаването на риска заради ръста на държавния дълг на Испания спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на фона на спада в икономиката", се казва в изявлението на агенцията.

Прогнозата за дълга на Испания към 2013 г. е той да е 84% от БВП. "Стандард енд Пуърс" повиши прогнозата за дълга през 2014 г. от 64.6 на 76.6%. от БВП.

Държавният дълг ще расте, в частност, заради ръста на дефицита на кралството и "увеличението на вероятността правителството да бъде принудено и занапред да поддържа банковия сектор". Бюджетният дефицит на Испания през 2011 г. бе 8.5% от БВП превишавайки целевия показател от 6%. Границата, определена от правителството за 2012 г., е 5.3%, а през 2013 г. - 3%.

"Тези показатели едва ли ще бъдат достигнати, като се вземат предвид финансово-икономическите условия", отбелязва S&P. За първите два месеца на годината бюджетният дефицит е 20.688 млрд. евро или 1.94% от БВП. Прогнозата на S&P за 2012 г. са за дефицит от 6.2% от БВП, за 2013 г. - 4.8%.

S&P прогнозира още, че БВП на Испания ще се свие с 1.5% през 2012 г. и с 0.5% през 2013 г., макар че по-рано агенцията очакваше ръст съответно от 0.3 и 1%. През първото тримесечие на тази година БВП спадна с 0.4%, като Испания влезе във втора рецесия от 2009 г. насам.

Спадът на БВП ще доведе до спад на доходите на населението, съкращаване на кредитирането на частния сектор и до реализирането на правителствения план за консолидиране на бюджета, считат от агенцията. Правителството има намерение да икономиса през 2012 г. 16.5 млрд. евро, включително и чрез съкращаване на социалните програми. Пактът за стабилност задължава страните членки на ЕС да провеждат строги икономии, като нееднократно критикува националните власти.

Така кандидатът за президент на Франция социалистът Франсоа Оланд, съперник на действащия президент Никола Оланд, направи основна отправна точка в предизборната си програма обещанието да смекчи изискванията на Брюксел за изпълнението на бюджета.

Премиерът на Италия Марио Монти в сряда се присъедини към критиката. Заявявайки, че бюджетните икономии ще вкарат в рецесия цялата еврозона, Монти предложи пактът да бъде съпроводен от други мерки, които ще доведат до ръст на потреблението и стимулирането на икономиката.

S&P традиционно е по-строга от останалите две рейтингови агенции в "голямата тройка". Именно тя първа понижи рейтинга на САЩ през август 2011 г. и на Франция през януари 2012 г. Според "Мудис" (Moody's) рейтингът на Испания е с една степен по-висок - А3, а според "Фитч" (Fitch Ratings) - с две степени - А.

Според ръководителя на валутния отдел на банка HSBC Роберт Линч, цитиран от в. "Уолстрийт Джърнъл", понижението на рейтинга на Испания не е изненада. Безпокойството на пазарите заради перспективите на Испания се появи, когато доходността на десетгодишните облигации на Мадрид превиши с над 4 пункта доходността на аналогичните книжа на Германия, използвана за еталон в Европа.

"Това, разбира се, е важно, ако говорим за динамиката на испанския държавен дълг или за опасенията, изброени от S&P", казва Линч. "Но това не е нещо, което участниците на пазарите да не знаят".

Понижението на испанския рейтинг отслаби еврото и доведе до поевтиняване на петрола, предаде. Цената на сорта "Брент" се смъкна тази сутрин с 36 цента до 119 долара и 56 цента за барел.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?