Кредитният рейтинг на НЕК понижен заради АЕЦ “Белене”

Кредитният рейтинг на НЕК понижен заради АЕЦ “Белене”

Международната рейтингова агенция “Стандард енд Пуърс” ревизира прогнозата си за Националната електрическа компания (НЕК) на България от "развиваща се" на "негативна", но потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на НЕК на досегашното равнище ВВ. Това предаде в сряда агенцията за финансова информация AFX.

Промяната е заради решението на НЕК да вземе мажоритарен дял в компанията, която ще изгражда, ще пусне в експлоатация и ще бъде оператор на новата АЕЦ “Белене” с два блока от по 1000 МВ.

От НЕК коментираха, че това е нормална реакция на всяка кредитна агенция, при стартиране на мащабен инвестиционен проект, какъвто е АЕЦ "Белене".

"Рейтингите отразяват силната бизнес позиция на НЕК и нейната стратегическа важност като държавен монополист в областта на електричеството. Те отразяват също така благоприятната регулаторна среда", се посочва в съобщението на “Стандард енд Пуърс”. В него се допълва, че всички тези силни страни на НЕК се балансират от нейната уязвимост от характерните за икономика в преход черти на Република България, от националните регулаторни органи и от значителната нужда на НЕК от инвестиции, частично финансирана с дълг.

Споделяне

Още от Бизнес