Кредиторите на Гърция искат незабавно уволнение на всички данъчни инспектори

Финансовият министър: Ако не получим транша от 31.5 млрд. евро, ни чака глад

Премиерът Андонис Самарас преди срещата с коалиционните си партньори във вторник

Международните кредитори на Гърция от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд (ЕС, ЕЦБ и МВФ) са поискали незабавно да бъдат уволнени всички данъчни инспектори от министерството на финансите на страната, съобщава гръцкият вестник "Етнос".

Мярката цели да се повиши ефективността на данъчните власти и да се изкорени корупцията сред тях. Искането било влязло в поверителен меморандум, подготвян от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

От съдържанието на документа зависи дали на Атина ще бъде отпуснат пореден транш от заема, в съответствие с втората поред програма за финансова помощ. Без тези средства Гърция няма да бъде в състояние да обслужва своите външни задължения и ще бъде принудена да обяви фалит.

Според германския вестник "Ди Велт" уволненията в министерството на финансите може да бъдат извършени още до този петък. Същевременно ще бъдат назначени 2235 нови данъчни инспектори, с които ще бъдат сключени договори за три години без право да бъдат продължавани.

На всеки три месеца ще се прави атестация за ефективността на работата на инспекторите. При неизпълнение на установените норми за събираемост на данъчните задължения, инспекторите подлежат на незабавно уволнение.

Атина бърза с гласуването на новите мерки за икономии

Същевременно гръцкото правителство се стреми да ускори процедурата по гласуването на новите мерки за икономии в парламента.

Очаква се пакетът да влезе в парламента като законопроект и да бъде приет по бързата процедура, за да се реши отпускането на следващия транш от международната помощ за страната, съобщават вестниците.

Мерките са непосилни и влизат в парламента, за да бъдат гласувани през първата седмица на ноември, а до четвъртък е планирана телеконферентна връзка на финансовите министри от еврозоната във връзка с Гърция, отбелязва в. "Вима".

Затова по-късно във вторник лидерите на трите партии, участващи в коалиционното правителство на Гърция, се събират на решителна среща, за да уточнят последните детайли по пакета от нови рестрикции. Според правителствения говорител Симос Кедикоглу заяви, че партньорите са изправени пред последното препятствие и че сделката между тях трябва да бъде подписана още във вторник или най-късно в сряда.

До средата ноември, до когато стигат парите в хазната, ще трябва да решим всички значими въпроси, заяви правителственият говорител. Според него големият враг на Гърция сега вече е времето. Той добави, че Еврогрупата ще заседава на 12 ноември и че сроковете притискат жестоко страната.

Мерките са в размер на 13.5 млрд. евро за периода 2013-2014 г. и трябва да бъдат ратифицирани от парламента преди страната да получи следващия транш от помощта, за да избегне банкрут.

Целта на Самарас е да придаде на гласуването на мерките характер на вот на доверие към неговия кабинет. Всички договорени с кредиторите съкращения са включени в бюджета за следващата година, посочва в. "Катимерини".

"Ако не получим транша от 31.5 млрд. евро ни чака глад" - драматичното предупреждение отправи финансовият министър Янис Стурнарас.

Предупреждението на Стурнарас идва в момент на сериозни сътресения в коалиционното правителство с оглед на предстоящото гласуване на новите крути мерки за икономии. Премиерът Андонис Самарас вчера изключи един депутат от партията си, след като той заплаши, че ще гласува против най-новия пакет мерки за икономии, поискани от международните кредитори.

В същото време оттеглянето си от парламентарната група на друга участваща в коалиционния кабинет малка партия - Демократичната левица ДИМАР, оповести и нейният депутат Янис Михелоянакис, който също се обяви против мерките.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?