Кредиторите на Гърция настояват за повече реформи преди първите заеми

Преговорите за новата спасителна програма стартират с опит на Ципрас да отложи гласуването на непопулярни мерки

Кредиторите на Гърция настояват за повече реформи преди първите заеми

Преговорите между Гърция и международни кредитори за трети спасителен заем започнаха в Атина в понеделник, но кредиторите настояват повече мерки за реформи да бъдат претворени в закони, преди да отпуснат първите заеми.

Екипите на институциите (кредиторите) вече са на терен в Атина и работата започва незабавно в момента, в който говорим, каза в Брюксел говорителката на Еврокомисията Мина Андреева.

Тя добави, цитирана от Ройтерс, че от гръцките власти се очакват още реформи, за да има възможност за по-бързото усвояване на средствата от Европейския стабилизационен механизъм, като в момента се обсъжда именно тази възможност.

Гръцката правителствена говорителка Олга Геровасили посочи пред Асошиейтед прес, че представителите на кредиторите пристигат за техническите преговори, а разговорите на високо равнище няма да започнат по-рано от края на седмицата. По думите ѝ високопоставените представители на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) ще пристигнат в Атина едва в четвъртък или по-късно.

В петък в Атина се очаква да пристигнат ръководителите на мисиите на ЕС, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен механизъм, както и евентуално на МВФ. Те трябва да преговарят за сключване на споразумение за трета спасителна програма за Гърция в размер на около 86 милиарда евро.

Атина се надява да сключи споразумение с международните кредитори до 12 август, за да могат парламентите на страните от еврозоната да ратифицират споразумението. Гърция желае да получи транш от новата кредитна програма до 20 август, за да може да погаси задължение на стойност 3.188 милиарда евро към ЕЦБ и още 1.5 милиарда евро към МВФ през септември.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Беноа Кьоре каза в интервю за френския вестник Le Mondeм, че всички страни от еврозоната искат Гърция да остане във валутния съюз и са готови да предложат "безпрецедентна финансова солидарност", докато Гърция провежда реформи.

Като се има предвид, че окончателното споразумение трябва да влезе в гръцкия парламент на 18 август е ясно, че преговорите ще бъдат постоянни, чак до изработването на окончателния текст, отбеляза Олга Геровасили.

Ципрас се опитва да отложи гласуване през август на нови икономически мерки

Гръцкият премиер Алексис Ципрас е разговарял по телефона с френския президент Франсоа Оланд, за да поиска от него съдействие да бъде оттеглена претенция на кредиторите на страната за гласуване през август на трети пакет от икономически мерки преди приемане на новата спасителна програма за страната, твърди в понеделник в. "Та неа.

Причината според изданието е, че ако има трето гласуване на такъв пакет, то би могло да разколебае депутатите от управляващата партия СИРИЗА, подкрепили досега мерките, а също и да предизвика нови загуби на гласове в нейните редици, с което парламентарното ѝ мнозинство да падне под сегашните 120 депутати, даващо възможност на правителството да извършва законодателна дейност.

Тревогата на Ципрас е провокирана от факта, че две от мерките за икономии, които трябваше да бъдат гласувани в рамките на втория пакет, в последния момент бяха изтеглени с мотива, че те ще бъдат приети допълнително в отделен законопроект. Става дума за орязване на ранното пенсиониране и за облагане на фермерите с данъци.

Несъгласие с тях изказват не само от СИРИЗА, но и от опозиционните партии - Нова демокрация, ПАСОК и Потами, подкрепили досега и двата пакета, изисквани от кредиторите. Във връзка с това се отбелязва, че по време на разговора с гръцкия премиер френският президент се е ангажирал да говори лично с германския канцлер Ангела Меркел, за да ѝ обясни рисковете, които крият евентуални нови претенции на кредиторите във връзка с приемането на нови мерки в рамките или извън рамките на новата спасителна програма за Гърция.

"Безпрецедентен политически маратон"

Гръцкият премиер започва от днес безпрецедентен политически маратон, отбелязват гръцките вестници в понеделник. "Етнос" твърди, че наред със споразумението в правителството се обмисляли и евентуални извънредни избори през ноември и по-специално на 8 ноември.

Според изданието сред намеренията на Ципрас, освен споразумението, било да скъса с "отцепниците" в собствената си партия СИРИЗА и да отстрани от парламентарната група гласувалите против мерките за икономии, поискани от кредиторите, а след това да свика и партиен конгрес.

Сега никой в кабинета, дори и самият Ципрас не може да каже, че управляващата коалиция има "пътна карта", която ще трябва да изпълнява в следващите три месеца, отбелязва вестникът.

В. "Вима" не изключва, след като се договори с кредиторите Ципрас да отиде и на вариант да поиска формиране на правителство на националното единство от сегашния парламент, като по този начин избегне извънредни избори.

В. "Риъл нюз" пише, че приближени до Ципрас му предлагали да свика извънредни избори през септември, но той все още не бил убеден и за момента залагал преди всичко на предстоящите преговори с кредиторите.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?