Кредиторите на Гърция поискаха орязване на заплатите и в частния сектор

Европейски съюз, Европейска централна банка и Международен валутен фонд са поискали от Гърция орязване на заплатите в частния сектор и пенсиите, съобщиха агенциите. Това е станало по време на среща с ръководството на  Министерството на труда и социалното осигуряване в събота.

Тройката кредитори са аргументирали необходимостта от намаляване на разходите за работна ръка в частния сектор с цел повишаване на конкурентоспособността на гръцката икономика, както и от съкращаване на т. нар. допълнителни пенсии, получавани в добавка към социалните пенсии.  

Досега орязването на заплатите в Гърция се отнасяше само за държавния сектор. Сега "тройката" заяви, че намаляването на заплатите в частния сектор и премахването на натрупваната част от пенсиите са условия за получаването на втори пакет спасителни кредити на обща сума 130 милиарда евро.

През 2011 г. минималната заплата в Гърция беше около 740 евро. Минималната пенсия, състояща се от социална част и натрупване, беше около 700 евро (социална част - около 360 евро).    

Междувременно стана ясно, че представителите на частните кредитори на Гърция са напуснали Атина и преговорите за размяна на облигации ще продължат по телефона, предаде "Ройтерс". Според източници на агенцията е малко вероятно да се постигне споразумение преди следващата седмица.
 
"Нещата са сложни. Сближаваме позициите си по отношение на числата, но ни предстои още малко работа", заявяват източниците на агенцията.
 
Според тях двете страни в преговорите могат да договорят до 65 - 70% отписване на дълга на Гърция. В момента стремежът е решението да стане факт преди срещата на финансовите министри на страните от еврозоната в понеделник.
 
Ако това стане, Гърция ще получи шанс да разполага навреме със следващия транш от финансовата помощ от МВФ и ЕЦБ, за да избегне неконтролиран фалит през март, когато трябва да погаси облигационни задължения в размер на 14.5 млрд. долара.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?