Кредиторите на “Кремиковци“ поканени да вземат акции срещу дълг

Кредиторите на “Кремиковци“ поканени да вземат акции срещу дълг

Синдикът на обявения в несъстоятелност металургичен комбинат "Кремиковци" АД Цветан Банков покани в петък признатите кредитори на дружеството да заявят дали искат да получат акции на дружеството срещу вземанията си. Желаещите могат да подадат заявлението си до месец от публикуването на обявлението в Търговския регистър.

Предложението е според приетия от кредиторите преди около месец оздравителен план, предвиждащ преобразуване на вземанията в капитал, но не се отнася за публичните вземания.

Дружеството е регистрирано с капитал от 18 517 545 лв.

За всички вземания, към които е проявен интерес за преобразуване в акции, ще бъде извършена оценка за броя и номиналната стойност, която желаещите могат да запишат като дял от капитала на дружеството, се посочва в писмото на Банков, изпратено до кредиторите и до Комисията за финансов надзор, тъй като преди обявяването на завода в несъстоятелност той бе публично дружество и акциите му се търгуваха на фондовата борса.

След като съдът не призна държавни вземания от близо 700 млн. лв, предоставени като нерегламентирана помощ за прилагането на оздравителния план на комбината, който така и не бе реализиран, на първо място в списъка с кредиторите останаха собствениците на облигации от емитирания от дружеството заем за 325 млн. евро.

Представителят на облигационерите Георги Прохазки неведнъж е заявявал, че интересът на притежателите на бондове е комбинатът да бъде оздравен и в него да се налеят свежи пари, за да започне работа..

Ако кредиторите не са съгласни да получат акции, правото им на вземания се запазва, като те ще бъдат удовлетворявани чрез осребряване на имущество на финансово закъсалото дружество.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес