Кредиторите на обувния завод "Добрич" го продават на части

Общо събрание на кредиторите на обувния завод "Добрич" реши фирмата да не бъде продадена като цяло предприятие, а на обособени части, съобщиха от фирменото отделение на окръжния съд.

Очаква се до края на годината да бъдат обявени първите търгове за разпродажбата на седем бази заедно с оборудването, уточни съдията по делото Теменужка Стоева. Ще се търсят купувачи и за обувки, останали в складовете.

Окръжният съд обяви "Добрич"-АД в несъстоятелност през юни 2003 година. Преди това магистратите отхвърлиха плана за оздравяване на фирмата, предложен от нейния бивш изпълнителен директор и ексобластен управител на Добрич Николай Илиев.

Според синдика Янко Стоянов заводът дължи около 5 млн.лв. на най-големия си кредитор - банка "Биохим". Работниците и служителите трябва да получат около 500 000 лева неиздължени заплати.

Заводът за детски обувки беше приватизиран от работническо-мениджърско дружество през 1998 година. Държавата поиска за 70 процента от активите 2 666 000 щатски долара. Фирмата обяви неплатежоспособност през 2000 година, след което производството бе спряно.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?