Кредиторите опростиха още 40 млрд. евро на Гърция

Кредиторите опростиха още 40 млрд. евро на Гърция

След повече от 12 часа дебати министрите на финансите на страните от еврозоната и представители на Международния валутен фонд (МВФ) постигнаха споразумение дългът на Гърция да бъде намален с 40 милиарда долара - до 124 на сто от БВП на страната - до 2020 г. чрез поредица от стъпки, съобщиха световните агенции. Първоначалната цел бе дългът да бъде намален до 120 на сто от БВП.

Прието беше да се отпусне дългоочакваният нов транш от финансовата помощ в размер на 43.7 милиарда eвро. Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер съобщи, че след приключване на техническите процедури се предвижда Гърция да получи по-голямата част от парите на 13 декември. Оставащите приблизително 10 милиарда от сумата ще бъдат отпускани на три части през първото тримесечие на 2013-а при условие, че гръцкото правителство стриктно спазва ангажиментите за икономии – предимно в данъчната сфера.

Средствата ще бъдат използвани за рекапитализация на гръцки банки и ще дадат на правителството възможност през декември да изплати заплати, пенсии и задължения към доставчици.

С цел да се намали брутният дълг на Гърция министрите се договориха да намалят лихвата върху заеми, отпуснати на Атина. В допълнение към това Европейската централна банка ще върне на Гърция 11 милиарда евро, което е равно на печалбата на банката от изкупуване на гръцки държавни облигации на вторичния пазар.

Договорено бе и да бъде оказана помощ на Гърция да започне да изкупува обратно свои облигации от частни инвеститори при очаквана цена от 35 на сто от номинала, предаде Ройтерс.

Засега не се предвижда опрощаване на част от гръцкия дълг, посочва Ройтерс. Според управителя на германската централна банка Йенс Вайдман, Гърция може да се надява на намаляване на дълга към страните от еврозоната след няколко години, ако междувременно изпълнява стриктно всички договорени реформи.

След края на преговорите управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви пред журналисти, че приветства решението, постигнато от финансовите министри на страните от еврозоната. "Това решение определено ще намали несигурността и ще засили доверието в Европа и в Гърция", посочи той.

Еврокомисарят по въпросите на икономиката Оли Рен коментира, че "това е тест за всички нас, на който ние не можем да си позволим да се провалим".

"Тук не става дума само за пари. Това е обещание за по-добро бъдеще на гърците и на еврото като цяло. Признавам, че това бяха изключително трудни преговори", каза той.

"Гърция отново излезе на пътя към поддържането на контролируем размер на дълга", заяви и генералният директор на МВФ Кристин Лагард.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?