"Файненшъл таймс":

Кредиторите поемат Гърция на ръчно управление

Кредиторите поемат Гърция на ръчно управление

Със споразумението за втория спасителен пакет за Гърция на практика нейните кредитори поемат директно управлението в страната. До този извод стига британският вестник "Файненшъл таймс", цитиран в петък от Дневник.бг.

Европейските държави, които кредитират Гърция, са поставили десетки изисквания за промени в гръцките данъци, заплати и разходи, които трябва да бъдат извършени още до края на този месец. Освен това на Атина е представен списък с допълнителни реформи през следващите две години. На практика това означава, че страната е минала на ниво микромениджмънт и кредиторите ѝ взимат решения не за политики, а за съвсем конкретното им приложение, пише "Файненшъл Таймс", позовавайки се на документи, с които разполага.

Реформите са изброени в три отделни меморандума с общо 90 страници. Изискванията са всеобхватни - от рамковите реформи на правораздаването, централизиране на здравното осигуряване, довършването на точен поземлен регистър до съвсем конкретните задачи да се купи нова компютърна система за данъчните, да се промени начинът за изписване на рецепти за лекарства или определяне колко да е минимумът от петролни запаси, поддържани в държавния резерв.

"Програмата е много, много по-амбициозна от една икономическа реформа. Това е равносилно на изграждането на цяла държава - подход, прилаган традиционно към страните с много ниски доходи", обяснява пред вестника Муджтаба Рахман, европейски анализатор от консултантската група "Юрейша". Подобен метод бе използван през последното десетилетие и за държави след военен конфликт като Ирак и Афганистан.

Списъкът с най-наложителните мерки, които трябва да бъдат изпълнени още до следващата сряда, е от 10 страници. В него има 38 мерки, включващи приемането на закони от парламента, решения на правителството и укази на президента, засягащи всички нива на икономиката - от разходите за здравеопазване през общинската администрация до събирането на данъците.

Само част от тях вече са факт или в процедура на привършване, отбелязва изданието. В следващите 7 дни трябва да бъдат намалени разходите за лекарства с 1.1 млрд. евро, да бъдат завършени 75 големи одита и 225 ДДС проверки на големите данъкоплатци, както и да се либерализират т.нар. затворени професии като шофьори на таксита и тежкотоварни камиони, аптекари, адвокати, фризьори или екскурзоводи.

С ускорено темпо - до средата на годината - трябва да се въведат и реформи с дългосрочен ефект, описани в меморандум на цели 49 страници.

Много от структурните промени бяха договорени още с първия помощен пакет от 2010 г., но прилагането им бе блокирано от партийни и групови интереси, синдикални протести и дори от някои служители във финансовото министерство в Атина, пише вестникът.

Муджтаба Рахман посочва, че мащабът на реформите и темпото, налагано за приемането и прилагането им, повдигат въпроси дали всъщност кредиторите на Гърция не я тласкат към фалит по-късно тази година. "Програмата изглежда обречена на провал, защото много от поставените цели просто не могат да бъдат постигнати", казва той.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?