Кредиторите й искат от Гърция да ускори приватизацията

Международните кредитори, които в момента преговарят в Атина по следващия транш от заемите за Гърция, искат от правителството да ускори  приватизацията, съобщава в. "Етнос". Разпродажбата на държавни активи е сред условията на кредиторите за продължаване на спасителното фининсиране на Гърция.

Агенцията за приватизация оповести, че подготвя процедури за хиляда от общо три хиляди държавни имота, от които се очакват постъпления в размер на  4,5 млрд. евро.

За тази година заложената в кредитното споразумение цел е за 1,3 млрд. евро приходи от приватизацията, а за 2014 г. планираните приходи са 3,8 млрд. евро или общата сума за тези две години е 5,1 млрд. евро.

Хотели и летища са сред предлаганите за приватизация обекти. Търгове се очакват също за компаниите, управляващи пристанищата в Пирея и Солун, за регионалните пристанища, за автомагистрала Егнатия, за гръцките пощи (ЕЛТА) и за други активи на държавата.

Финансовият министър Янис Стурнарас наскоро обяви, че приватизационната програма на правителството се изпълнява успешно и че сделките по нея са донесли приходи в размер на 3,5 млрд. евро, от които в хазната вече са влезли 1,9 млрд. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?