Кремъл анализира провалите в руската космическа индустрия

Дмитрий Песков и Владимир Путин

Неуспехите на Русия при изстрелването на космически апарати напоследък накараха властите да се фокусират върху състоянието на космическата индустрия, съобщи Асошиейтед прес, като цитира прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

"Необходимостта от структурни промени в "Роскосмос" се анализира, заяви пред журналисти той.

"Ситуацията се анализира, тя безусловно изисква анализ", каза Песков в отговор на въпрос на журналисти дали поредицата провали при изстрелването на космически апарати налагат структурни промени в руската космическа агенция, предаде ТАСС.

На 27 декември стана известно за загубата на връзка с анголския телекомуникационен спътник "Ангосат-1", изстрелян от Байконур.

На 28 ноември от новия космодрум Восточни в Далечния изток бе изстреляна ракета-носител "Союз-2,16" с 19 сателита - руски и на други страни, които не бяха изведени в орбита.

Провалите доведоха до взаимни обвинения, отбелязва Асошиейтед прес.

Вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който отговаря за космическия отрасъл, заяви в телевизионно интервю, че стартът на 28 номеври е бил провален, защото ракетата е била програмирана за изстрелване от космодрума Байконур в Казахстан, а не от Восточни. Той обвини "Роскосмос", като заяви, че "има системни грешки в управлението, в ръководството на държавната корпорация".

"Роскосмос" отвърна на удара, като отхвърли обвиненията на Рогозин за погрешното програмиране, но призна, че е имало грешки и че някои ръководители на проектантски предпирятия, които са участвали в подготовката на старта, са наказани.

Рогозин бързо реагира във Фейсбук, като заяви, че "Роскосмос" "се опитва да докаже, че провалите стават не поради грешки в управлението, а просто се дължат на някакви "обстоятелства".

Причината за проблема с анголския спътник - първия космически апарат на африканската страна, произведен в РКК "Енергия" по поръчка на министерството на телекомуникациите на Ангола, още не са установени, предаде АП.

Снощи обаче ТАСС съобщи, като се позова на неофициална информация от ракетно-космическия отрасъл, че разреждане на акумулаторите на спътника може би е станало причина за загубата на връзка с него. Електрозахранването е било възстановено благодарение на това, че слънчевите батерии (панели) са успели да се разтворят. Към този момент апаратът вече е бил ориентиран към Слънцето и това е позволило постепенно да се заредят акумулаторите.

Преди това друг източник съобщи за ТАСС, че специалистите вече са успели да възстановят връзката със сателита и да получат от него телеметрия.

Споделяне

Още от Свят