Кремъл допуска наличието на руски доброволци в Сирия

Кремъл допуска наличието на руски доброволци в Сирия

Кремъл призова медиите да се позовават на официалните данни на руското министерство на отбраната за броя на загиналите в Сирия руски военни и допусна възможността за присъствие в тази страна на доброволци от Русия, които нямат отношение към оказваната от Москва подкрепа на сирийската армия. Така прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков коментира предадена по-рано днес информация на Ройтерс, според която руските военни, загинали в Сирия, са повече от официално обявения брой, предаде ТАСС.

"Не, не виждаме" основания за повторна проверка на данните за жертвите, каза той в отговор на въпрос. "Данните /в Кремъл/ постъпват от министерството на отбраната и трябва да се ръководим от тези данни, именно те са официални", добави Песков.

Руското Министерство на отбраната заяви по-рано, че в Сирия от началото на тази година в сражения са загинали 10 руски военнослужещи. Независимо разследване на Ройтерс обаче показва, че най-малко 40 руски военни и служители на частни компании, работещи по договор с руската армия, са загинали от началото на годината в Сирия. Това е четворно повече в сравнение с данните на министерството в Москва. Агенцията публикува имената на много от загиналите, като се позовава на техни роднини, приятели, бивши съученици, местни представители, местни медии и социални медии.

"Ако има в Сирия някакви руски граждани като доброволци и т. н., това не е по линия на държавата и изобщо не засяга Министерството на отбраната. Затова тук трябва да питате Ройтерс откъде е тази информация и какви са източниците им", уточни прессекретарят на руския президент.

Кремъл "констатира известна противоречивост в изявленията" на Белия дом за санкциите срещу Русия, посочи още Песков. Той коментира думите на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, че и той, и президентът Доналд Тръмп са посрещнали без възторг действията на двете камари в Конгреса, приели миналата седмица законопроект, засилващ санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея.

Тилърсън отбеляза, че администрацията на САЩ запазва нагласата за нормализиране на отношенията с Москва, но чака насрещни конструктивни стъпки на руските власти. По-рано вицепрезидентът Майк Пенс заяви, че Тръмп е съгласен с въвеждането на нови санкции и е готов да подпише съответния законопроект, припомня ТАСС.

Не се предвиждат нови контакти между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп, заяви Дмитрий Песков, запитан от журналисти дали са възможни подобни контакти на фона на готвената среща между Тилърсън и руския външен министър Сергей Лавров в Манила, където през уикенда предстои форум на АСЕАН.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?