Кремъл инструктира фирмите да произвеждат позитивни новини

Кремъл инструктира фирмите да произвеждат позитивни новини

Руското държавно ръководство инструктира големите компании да излизат всяка седмица с новини, представящи страната в благоприятна светлина. Документ от 7 страници указва какъв вид статии се изискват: с акцент върху нови работни места, научни постижения, нова инфраструктура и то предимно такива, които са се случили с държавна подкрепа. В документа освен това се посочва как трябва да бъдат представени новините, предаде агенция Ройтерс, която разполага с инструкцията.

Документът е изпратен през октомври от руското енергийно министерство на 45 компании от енергийния сектор в Русия, включително "Роснефт", "Лукойл" и "Новатек", видно от списъка с адресатите.

Това става месеци преди насрочените за март президентски избори в Русия, на които Владимир Путин, който е вече близо две десетилетия начело на страната, ще се нуждае от висока избирателна активност и силна подкрепа, за да спечели убедително нов мандат.

"Животът се подобрява"

"Животът на болшинството от гражданите стана значително по-спокоен, комфортен, интересен. Много примери за това обаче често се оказват извън средствата за масова информация...Пред нас стои задачата да подходим внимателно и творчески към подбора на такива информационни поводи, които да бъдат предлагани на медиите", се казва в документа.

В него не се споменава нищо за изборите, но се казва, че с помощта на новини от компаниите трябва да се формира "лента от позитивни новини", насочена в две теми: "Животът се подобрява" и "Как беше преди – какво е сега".

Очевидно инициативата е много всеобхватна, тъй като по-рано стана известно, в нея са включени светски знаменитости, които да рекламират в социалните мрежи как държавното ръководство и подобрило живота на руснаците.

Инструкциите са сведени до фирмите на среща в Москва

Инструкцията и списъкът с фирмите, до които е изпратена, са придружени с покана за 9 октомври до мениджърите и пиар отделите на 17 държавно контролирани фирми и 28 частни. В поканата се казва, че те трябва да изпратят свои представители на 12 октомври за среща в министерството в Москва, за да се обсъди как да се помогне на пиарските усилия на правителството.

От поканата става ясно, че тя е била изискана от Сергей Кириенко, първи зам.-ръководител на президентската администрация.

Нито Кириенко, нито енергийното министерство или говорителят на Кремъл Дмитрий Песков са пожелали да направят каквито и да е коментари пред Ройтерс. Агенцията е изпратила въпроси и на петте най-големи компании от списъка: "Роснефт", "Газпром", "Лукойл", "Сургутнефтгаз" и "Новатек", от които обаче също няма отговор.

Петролната и газовата промишленост са най-големият приходоизточник на Русия и енергийните фирми са сред най- влиятелните в страната, с най-много работници и служители.

Проведената на 12 октомври среща е била председателствана от заместник-министъра на енергетиката Антон Инюстин. Присъствал е и представител на президентската администрация. Двамата са изложили съдържанието на инструкцията, но без да споменават за изборите, твърди участник в срещата.

Списък от девет точки

Ройтерс припомня, че още през февруари стана известно за апела на Кремъл към енергийните компании да уведомяват за позитивни събития, които могат да повлияят на общественото мнение преди президентските избори през 2018 г.

От проведената пред октомври среща става ясно, че инициативата вече е на много високо държавно равнище и към компаниите са отправени много конкретни инструкции как се очаква да помогнат за представяне на държавното ръководство в благоприятна светлина.

В документа се посочва, че правителството очаква да бъдат откроени "победите и постиженията". Това включва списък от девет точки за вида на новините, които компаниите да предоставят. Така например за бизнеси, на които "държавата е помогнала да се измъкнат от кризата, да възстановят съвременно производство и да се преоборудват, да дадат работа на местни хора".

Дадени са примери за типа корпоративни събития се интересува правителството – как "Сбербанк" е наела 700 човека в Толиати, за фестивал, финансиран от банката в Калининградския регион за млади хора със слухови увреждания, както и за новооткрит спортен център в южния руски град Черкаск.

Документът отбелязва като пример за положителна новина и миньора Евгений Космин от Западен Сибир, чиято бригада е добила рекордните 1.6 млн. тона въглища през юли. Този пример буди преки аналогии с миньора Алексей Стаханов, който през 1935 г. за една смяна изкопал въглища, които около 15 пъти повече от нормата. Комунистическата пропаганда превърна Стаханов в символ на съветската индустриална сила (Стахановски почини имаше включително в България -бел.ред.)

Инструкцията указва, че компаниите трябва да произвеждат позитивни новини всяка седмица – в понеделник или най-късно вторник сутринта. Те трябва да са оформени във вид на таблица, новите допълнения да са подчертани с цветен шрифт; да са придружени от прессъобщение, което може да бъде изпратено на журналистите с минимални редакции от странна на правителствени представители.

Друго изискване е всяка компания да посочи лице за контракт, което може да дава допълнителна информация на журналистите, да казва на телевизионните новинарски екипи как да стигнат до мястото, за да отразят събитието, да осигуряват достъп до обекти на съответната фирма във връзка с отразявана новина.

Ройтерс отбелязва, че няма информация за подобни инициативи преди предходни президентски избори.

Путин все още не е обявил, че ще се кандидатира за нов мандат, но се очаква да стори това през декември. Социологическите проучвания показват, че той отново ще спечели с голямо мнозинство, тъй като избирателите са доволни, че е възвърнал националното достойнство на Русия.

Според политически анализатори най-големият проблем за Кремъл е да осигури висока избирателна активност. Проблемът е, че поради отслабената икономика и това, че според много хора изборният резултат е предрешен, голяма част от избирателите може да не отидат до урните. Ниска избирателна активност може да подкопае легитимността на победата на Путин за следващия мандат, смятат анализатори.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят