Кремъл иска Герхард Шрьодер за шеф в "Роснефт"

Путин и Шрьодер са стари дружки

Руското правителство предложи бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, дългогодишен приятел на Владимир Путин, за член на директорския съвет на полудържавния петролен гигант "Роснефт", обект на западни санкции, съобщиха осведомителните агенции.

Оглавявал социалдемократическото правителство на Германия от 1998 до 2005 г., Шрьодер отпразнува в компанията на Путин своя 70-годишен юбилей на тържество, уредено в един от дворците в Санкт Петербург в разгара на украинската криза. Той се обяви публично срещу антируските санкции, а сега ръководи съвета на акционерите в контролираното от "Газпром" дружество оператор на тръбопровода "Северен поток", пренасящ руски газ за Германия през Балтийско море, напомня АФП, цитирана от БТА в събота.

Руският кабинет предложи в борда на "Роснефт" да влязат трима кандидати като представители на Руската федерация, включително енергийният министър Александър Новак. Другите двама са Андрей Белоусов, помощник на президента Путин, и шефът на "Роснефт" Игор Сечин. Още четирима са номинирани за независими директори - наред с Шрьодер това са Доналд Хъмфрийз, бивш ковчежник на "ЕксонМобил", управляващият директор на "Норд стрийм" Матиас Варниг и Олег Вюгин, професор от руското Висше училище за икономика, уточняват Франс прес и ТАСС, като се позовават на правителствения сайт.

На 29 септември предстои извънредно събрание на акционерите на "Роснефт" в Санкт Петербург, където ще се обсъди изплащането на дивиденти за първото шестмесечие от 2017 г. и се очаква да бъде избран нов състав на борда на директорите, който в момента не включва енергийния министър Александър Новак.

Основен акционер на "Роснефт" е държавното дружество "Роснефтегаз" с дял от 50 на сто плюс една акция. Вторият най-голям акционер е "Бритиш петролиъм" с 19.75 на сто. Още 19.5 на сто от акциите са собственост на консорциум между рудодобивната компания "Гленкор" и Катарския инвестиционен фонд.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес