Кремъл иска извинение от Фокс тв, чийто журналист нарече Путин "убиец"

Републиканците разярени, че Тръмп сравнява "убиеца" Путин със САЩ

Кремъл иска извинение от Фокс тв, чийто журналист нарече Путин "убиец"

Кремъл поиска извинение от извинение от американската телевизия "Фокс нюз", след като неин водещ нарече Путин "убиец" по време на интервю с президента Доналд Тръмп в неделя. Москва смята, че изказването на журналиста и водещ от "Фокс нюз" Бил О'Райли е недопустимо и оскърбително.

"Разглеждаме подобни думи от страна на компанията "Фокс ти ви" като неприемливи и обидни и честно казано, бихме искали да получим извинение, тъй като тук става дума за уважавана телевизионна компания", каза на пресконференция в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Фокс нюз" и О'Райли засега не са отговорили на запитванията за коментар.

Телевизионният водещ нарече Путин "убиец" в хода на интервю с Тръмп, докато се опитваше да накара американския президент да обясни по-подробно на какво се дължи уважението му към неговия руски колега.

Тръмп отговори, че уважава Путин, както и много хора, но 4това не значи, че с всички тях имам добри отношения".

"Но той (Путин) е убиец", репликира го О'Райли.

"Има много убийци. Ние имаме много убийци. Какво мислите? Че нашата страна е толкова невинна?" - отвърна Тръмп.

"Ако Русия ни помага да се борим с "Ислямска държава", е това е голяма битка, и с ислямския тероризъм в целия свят, тогава това е добре", допълни той.

Говорителят на Кремъл заяви, че оставят без коментар изявлението на Тръмп.

Отделно от това, думите на Тръмп, че и Америка не е невинна, предизвикаха буря от възмущение от страна на съпартийците му.

По-късно в неделя, помолен да изясни коментара си, Тръмп заяви пред спортно радио: "Аз няма да го изяснявам. Въпросът беше уважавате ли го (Путин-бел.ред.) - той е глава на крупна държава".

Републиканците разярени, че Тръмп сравнява "убиеца" Путин със САЩ

Думите на Тръмп предизвикаха възмущение сред лидери на републиканското мнозинство в Конгреса, които заявиха, че не може да има никакво сравнение между политическото поведение на американските и руските политици, особено когато става дума за убийства.

"Той (Путин) е бандит", коментира лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл пред Си Ен Ен в реакция на Тръмп. "Руснаците анексираха Крим, нападнаха Украйна и се намесиха в нашите избори. Не, аз не мисля, че има знак за равенство между начина, по който се държат руснаците и начина, по който се държат САЩ", каза той.

Водещият отбеляза, че републиканците биха се разбунтували, ако Барак Обама бе казал нещо подобно. Макконъл заяви в отговор, че няма да критикува всяко изказване на Тръмп. "Но аз мисля, че Америка е изключение, Америка е различна. Ние не действаме по нито един от начините, по които действат руснаците. Мисля, че има ясно разграничение, което всички американци разбират", допълни той.

Уверен ли сте, че и Тръмп разбира това, запита водещият. "Аз очевидно не гледам по тази тема по същия начин като него", отвърна Макконъл.

Ние не сме същите като Путин, коментира в Туитър и сенатор Марко Рубио.

Сенатор Бен Сес, който е отявлен критик на Тръмп, напомни как Путин процедира с политическите дисиденти. Няма еквивалент между САЩ, най-великата демокрация в новата история на света, и кръвожадните бандити от близкото обкръжение на Путин, коментира той.

Конгресменът от Републиканската партия Лиз Чейни написа в Туитър, че изказването на Тръмп е неправилно и предизвиква дълбока тревога.

Други републиканци бяха още по- остри.

"Тръмп поставя морален знак на равенство между САЩ и Русия. Никога в историята президент на САЩ не е оклеветявал страната си по този начин", написа в Туитър Брет Стивънс от "Уолстрийт джърнал".

Вицепрезидентът: Аз не възприемем думите на Тръмп като морален еквивалент

Вицепрезидентът Майк Пенс, който даде интервю пред Ен Би Си след като Тръмп говори пред Фокс, също бе питан дали президентът създава морален еквивалент между САЩ и Русия. "Не, ни най-малко", заяви Пенс.

"Президентът Тръмп иска да е критичен към действия на нашата страна в миналото, продължи той.

"Но това, което ние чуваме, е решимостта на президента на САЩ да не позволи семантиката или аргументи от миналото да застанат на пътя за проучване на възможността да работим заедно с Русия и с президента Путин в идните дни", каза Пенс.

Водещият Чък Тод настоя вицепрезидентът да каже дали Тръмп всъщност казва, че Путин е лош, но и ние също сме вършили лоши неща. Пенс отвърна: "Отново повтарям, аз не възприемем това като морален еквивалент. Наистина, Чък".

Путин, който от 17 години доминира руския политически пейзаж, е обвиняван от критици на Кремъл, че разпорежда убийствата на свои политически опоненти. Путин и Кремъл нееднократно са отхвърляли тези твърдения като политически мотивирани лъжи.

Миналия януари, когато британски съд се произнесе, че Путин "вероятно" е оторизирал убийството на бившия агент от КГБ Александър Литвиненко в Лондон, Тръмп коментира, че вижда доказателства за вината на руския президент.

"Първо на първо той каза, че не е направил това. "Много хора казват, че не е бил той. Така че кой знае кой всъщност е бил", коментира тогава Тръмп.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?