Кремъл: Колкото по-рано се срещнат Тръмп и Путин, толкова по-добре

И двете страни обаче отрекоха да се готви такава в Рейкявик

Кремъл: Колкото по-рано се срещнат Тръмп и Путин, толкова по-добре

Среща между новия президент на САЩ Доналд Тръмп и държавния глава на Русия Владимир Путин трябва да се състои и колкото по-рано стане това, толкова по-добре. Това заяви прессекретарят на Путин Дмитрий Песков за телевизия "Ен Би Си" (NBC) в неделя. По-рано през деня британският вестник "Сънди таймс" съобщи, че такава се подготвя веднага след клетвата на Тръмп и ще се състои символно в исландската столица Рейкявик, където преди 30 години двете държави направиха първата стъпка към прекратяването на Студената война.

Подготовката на такава среща бе опровергано както от Кремъл, така и от висши представители на администрацията на Тръмп.

"Може да се очаква, че руският президент ще поздрави господин Тръмп при инаугурацията,  което е обичайна протоколна практика", каза Песков. "По-нататък ще зависи от тях, това е тяхно решение", каза говорителят на Путин, добавяйки, че на президентите на двете държави "във всички случаи ще им се наложи да разговарят.

На въпрос кога може да се очаква подобна среща, Песков каза "колкото по-рано, толкова по-добре".

"Отчитайки сегашното състояние на двустранните ни отношения, в това число и общественото мнение в двете държави, естествено най-добре е да седнат един срещу друг и да си поговорят за това, което е необходимо", каза той.

В същото време той подчерта, че "засега никакви преговори за среща не се водят".

Публикацията на "Сънди таймс", че Тръмп се готви да се срещне с руския президент Владимир Путин в Рейкявик след встъпването си в длъжност, бе определена като "фантасмагория" от пожелал анонимност представител на Тръмп. Друг също заяви, че публикацията не е вярна, съобщи Ройтерс.

По данни на агенция "Блумбърг", говорител на Тръмп е определил информацията като "стопроцентова лъжа".

Руски дипломати от посолството в Лондон определиха публикацията като "глупост", предаде Лента.ру. "Това е глупост, опит на британците да подриват президентството на Тръмп, с което те явно ще се занимават до последно", посочва източник на руското издание от дипломатическата мисия на Русия във Великобритания.

Новината за искана от Тръмп среща с Путин идва на фона на изявления за затопляне на отношенията с Русия, направени от бъдещия президент на САЩ, който ще встъпи в длъжност на 20 януари,

Според в. "Сънди таймс" Тръмп искал да се срещне с Путин в исландската столица Рейкявик няколко седмици след встъпването си в длъжност и бил започнал работа по договор за ограничаване на ядрените оръжия.

Изданието твърди, че членове на екипа на Тръмп заявили пред британски дипломати, че новият американски президент ще се срещне с руския си колега по време на първото си посещение в чужбина. Предпочитаният вариант за срещата между лидерите била исландската столица Рейкявик, както и преди три десетилетия.

През октомври 1986 г. в Рейкявик се състоя историческата среща между тогавашния американски президент Роналд Рейгън и генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов, станала важна стъпка към приключването на Студената война. На срещата беше обсъден въпросът за съкращаване на стратегическите оръжия, припомня ТАСС.

Подобна тема може да бъде обсъдена и този път, отбелязва "Сънди тайм". "В опит за презареждане на отношенията между Кремъл и Запада Тръмп ще започне да работи над споразумение за ограничаване на ядрените оръжия", се казва в статията.

Източниците на в. "Сънди таймс" са обсъдили тези планове със служители на руското посолство в Лондон. Според тях Москва има намерение да приеме срещата на най-високо равнище.

Според исландския в. "Моргунбладид", исландското правителство засега не е получавало официална молба за съдействие в организацията на срещата. Ако получат такава, Исландия е готова да внесе своя принос в подобряването на отношенията между САЩ и Русия, също като през 1986 г., заявил е външният министър на страната Гудлаугур Тор Тордарсон, цитиран от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?