Кремъл наложи вето на ново разследване за смъртта на Гагарин

Кремъл наложи вето на ново разследване за смъртта на Гагарин
Кремъл наложи вето на ново разследване на смъртта на първия в света космонавт Юрий Гагарин, въпреки становището на авиоексперти, че са разкрили една от най-големите мистерии на 20-и век, пише в четвъртък британският в. “Индипендънт”. Статията излиза в деня, когато в Русия се отбелязва Денят на космонавтиката, тъй като на 12 април 1961 година  Гагарин направи историческия полет около Земята.

Продължилата 68 минути обиколка положи началото на надпреварата в космоса между СССР и САЩ. Съдбата обаче отреди на Гагарин кратък и предизвикващ спорове живот.   

Юрий Гагарин

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в с. Клушино, близо до гр. Гжатск, на 150 мили североизточно от Смоленск.

И двамата му родители са работили в колхоз, но се твърди, че били добре образовани. Гагарин е започнал работа в металургично предприятие, вземал вечерни курсове в техническо училище и влязъл в училище за военни пилоти през 1955 г.

още 

Гагарин умира на 27 март 1968 г. при загадъчна авиокатастрофа край Москва, по време на рутинен тренировъчен полет с МиГ-15, заедно с инструктора си Владимир Серюгин.

Резултатите от последвалото официално разследване са хипотетични и не обясняват точно какво и защо се е случило.

Разследващите успяха само да стигнат до извода, че “най-вероятната причина” за тази смърт е внезапна маневра, при която самолетът пикира с нос в земята. Те предположиха, че пилотите са били принудени рязко да се отклонят от курса, за да избегнат сблъсък с метеорологичен балон или попадане в зона на облачност.

Неубедителните заключения на комисията накараха много експерти да се усъмнят в компетентността на Гагарин като пилот и се създаде информационен вакуум, който не престава да поражда безкрайни конспиративни теории, пише “Индипендънт”.

Според една от най-обидните, двамата пилоти са се напили с водка и са загубили контрол върху самолета. Тази теория гласи, че завръщайки се от космоса, Гагарин трудно понесъл славата и започнал много да пие.

Според други теории, той е бил отвлечен от извънземни, че оцелял при катастрофата и починал в съветска психиатрична клиника през 1990 г., че Серюгин убил и двамата, тъй като завиждал на Гагарин или че Гагарин инсценирал смъртта си, след което си направил пластична операция и изчезнал.

Имаше също така и предположения, че “инцидентът” е бил организиран от тогавашния съветски лидер Леонид Брежнев, който се почувствал застрашен от славата на космонавта и пиянските му изхвърляния.

Авиационният инженер Игор Кузнецов, обаче, който участва в разследването през 1968 г., смята, че той и колегите му са решили загадката, след като извършили собствено разследване с най-модерни методи.

В интервю за "Индипендънт" Кузнецов каза, че Гагарин и Серюгин са загинали при трагичен инцидент и че последните фатални мигове на изтребителя са протекли съвсем различно от официалната версия. Според експертите пилотската кабина не е била херметично изолирана поради частично отворен вентилационен панел, което принудило пилотите рязко да снижат височината на полета и това се оказало фатално. Те не смятат, че има нещо съмнително в неизправността на вентилационния панел или че става дума за човешка грешка, но при всички положения това е причината за смъртта на двамата пилоти.

При понижаването на скоростта със 145 метра в секунда двамата пилоти са загубили съзнание още преди самолетът да се вреже в земята.

Кузнецов и още 30 други известни експерти изпратиха петиция до президента Владимир Путин да нареди ново разследване на случая въз основа на техните разкрития. Но Кремъл отговори, че не вярва на тяхната теория и не вижда причина да се поставя под въпрос първоначалната версия.

"За какви оригинални разкрития говорят те? Няма такива разкрития, само спекулации.  За съжаление има хора, които не искат да знаят истината. Хора, които 40 години  повтарят все едно и също за смъртта на Гагарин, не искат да признаят, че грешат", заяви Кузнецов. Той смята, че ако неговите разкрития бъдат потвърдени от второ официално разследване, ще се сложи край на конспиративните теории и името на Гагарин ще бъде изчистено.

“Докато съществува този вакуум, хората могат да говорят каквото им харесва и да обиждат пилотите, а заедно с тях и покойния СССР.”

Споделяне

Още от Свят