Кремъл натисна “Газпром” за по-скорошен строеж на “Син поток – 2”

Кремъл натисна “Газпром” за по-скорошен строеж на “Син поток – 2”

Руският газов гигант “Газпром” има намерение да строи газопровод “Син поток -2”, който ще доставя газ за южните и централните части на Европа. Това съобщи председателят на УС на компанията Алексей Милер след срещата си с руския президент Владимир Путин в петък, предаде агенция ПРАЙМ-ТАСС. “Става дума за Турция, Гърция и Италия, а също така проектът засяга България, Румъния, Унгария и Австрия”, каза Милер.

В момента тръбопроводът “Син поток” свързва Русия с Турция по дъното на Черно море.

Милер поясни още, че в момента има допълнителното търсене на газ в Гърция и Италия. Затова Русия разглежда възможности за монтирането на допълнителни тръбопроводи по дъното на Черно море.

Освен това “Газпром” разглежда възможността за строителство на газопровод от Турция за Израел. “В най-скоро време считаме, че израелската страна окончателно ще реши дали да купува руски газ”, каза още Милер, цитиран от РИА Новости.

Другият голям проект на най-мощната руска компания се казва “Алтай”. Според думите на президента на “Газпром” до края на 2006 г. компанията възнамерява да завърши преговорите с Китай по базовите условия за доставка на газ.

Срещата на Милер с Путин показва, че Русия ускорява всички замислени проекти за строежи на газопроводна мрежа, която да обвърже още по-плътно Европа с руските доставки на газ и да изтласка алтернативните доставки на синьо гориво от неруски източници.

На 21 юни “Газпром” и унгарската MOL Group подписаха споразумение за създаването на мрежа от подземни газохранилища на територията на Унгария. Газпром пое ангажимента за доставки на руски газ за Унгария. Това стана броени дни преди срещата във Виена на министрите на енергетиката от страните, участнички в проекта за газопровод НАБУКО – Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия – която трябваше да му даде тласък.

Ако НАБУКО бъде реализиран, той ще снабдява Централна Европа с ирански газ, което не е по вкуса на Русия, защото разхлабва европейската зависимост от руските доставки.

Споделяне

Още от Свят