Кремъл: Навални страда от мания за преследване и донякъде от мания за величие

Москва обяви контрасанкции срещу европейски представители

Алексей Навални

Основният руски опозиционер страда от "мания за преследване", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, ден след като Алексей Навални публикува текста на свой разговор, който изглежда замесва руските служби за сигурност в отравянето му, предадоха световните агенции.

Позволявам си да изразя лично мнение - болният очевидно проявява мания за преследване и някои симптоми на мания за величие, заяви пред журналисти Песков, цитиран от Франс прес.

Песков подчерта, че нито Кремъл, нито някой друг може еднозначно да говори за каквото и да било отравяне (на Навални), предаде ТАСС. Той допълни, че за съжаление руската страна няма възможност да получи нужната информация по случая от медиците, които работят в лабораториите в Берлин, в Швеция и във Франция.

Той съобщи, че в Кремъл не са гледали видео разследването на блогъра Навални за предполагаемото му отравяне, защото администрацията на президента си има достатъчно друга работа.

Русия заяви днес, че санкционира европейски представители като наказание за мерките, приети от ЕС през октомври след отравянето на основния опозиционер във федерацията Алексей Навални, предаде Франс прес.

Вчера бе разпространен запис от телефонен разговор, в който Навални е поставил клопка на агент от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) и го е накарал да признае за отравянето.

Дипломатическото ведомство на Русия съобщи, че е "разширило списъка с представители на страни от ЕС, на които се забранява да влизат на територията на Руската федерация". Не се посочват имена.

Външното министерство обясни, че смята за "неприемливи" европейските санкции срещу шестима представители на Русия, включително Александър Бортников, шефа на ФСС, "под претекст на мнимата им замесеност в инцидента с руския гражданин Алексей Навални".

Контрасанкциите бяха обявени на представители на френското, германското и шведското посолство, извикани за целта в министерството. На излизане - след близо половин час, те не направиха изявления пред медиите, отбелязва ТАСС.

Става дума за дипломати от трите страни, чиито лаборатории откриха невротоксично вещество от рода на "Новичок" в организма на опозиционера, лекуван по това време в Германия, пояснява АФП.

Русия обвинява Берлин, Париж и Стокхолм, също и Организацията за забрана на химическите оръжия, че не ѝ предоставят документацията си, доказваща, че става дума за "Новичок" - вещество, разработено с военни цели през съветската епоха.

Москва уверява, че в организма на Навални не е имало никаква отрова, когато е бил настанен в болница в Сибир, преди да отпътува за Германия, и че по липса на сътрудничество от страна на европейците в Русия не може да започне никакво разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?