Кремъл не е поканил сръбския президент Вучич за инаугурацията на Путин

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич не е поканен на церемонията по встъпването в длъжност на държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, която ще се състои на 7 май. Вместо към Москва, както се надяваше, Вучич ще отпътува за Анкара, където ще се срещне с Реджеп Тайип Ердоган, съобщава хърватското електронно издание „Ютарни лист“, цитирано от Фокус.

Изданието добавя, че за разлика от Вучич, президентът на Република Сръбска (в Босна и Херцеговина) Милорад Додик е поканен на инаугурацията на руския президент.

Традицията на Кремъл е на подобни събития да се канят само лидерите на най-близките постсъветски държави, затова присъствието на Додик не е изненадващо, пише хърватското издание.

Пренебрегването на Вучич обаче е. Сръбските медии имат теория: Москва не е изпратила покана на Вучич, за да не разваля добрите му отношения с германския канцлер Ангела Меркел, отбелязва загребският вестник.

Според хърватското издание една от възможните причини за пренебрегването на Вучич на церемонията е нерешеният статут на руския хуманитарен център в Ниш, чието уреждане Белград отлага.

„Ютарни лист“ пише, че по този начин Кремъл изпраща послание към Белград, че трябва да направи избори между Запада и Русия и че е невъзможно да „седи на два стола“.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?