Кремъл не изключва среща Путин-Тръмп преди юлския форум на върха на Г-20

Кремъл не изключва среща Путин-Тръмп преди юлския форум на върха на Г-20

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не изключва Владимир Путин да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп преди форума на върха на Г-20 в Хамбург на 7-8 юли, предаде ТАСС.

"Да, по всичко личи, че е възможно Путин и Тръмп да се срещнат преди лидерския форум", заяви Песков пред журналисти в отговор на въпрос.

Той каза, че борбата с тероризма може да се превърне в една от допирните точки между Русия и САЩ. Други такива точки по думите му могат да бъдат "въпросите на стратегическата сигурност, взаимодействието за уреждане на регионални конфликти и непосредствените двустранни отношения".

Песков заяви, че в момента не се обсъждат никакви сделки със САЩ за отменяне на санкциите срещу Русия.

Русия и САЩ имат неограничени възможности за сътрудничество в борбата с тероризма, при положение че има воля за това, заяви от своя страна руският външен министър Сергей Лавров.

Русия е готова да разговаря със САЩ за антитерористичната борба "всеки момент, по линия на министерствата на отбраната, специалните служби, разузнаванията, дипломатическите ведомства", добави Лавров.

Първият телефонен разговор между президентите на Русия Владимир Путин и на САЩ Доналд Тръмп открои редица сфери, в които интересите на двете страни съвпадат, отбеляза руският външен министър. "Разговорът по разбираеми причини бе фокусиран върху концептуални неща, без задълбочаване в подробности", уточни той.

Според Лавров разговорът между Путин и Тръмп е бил "добър и в политически, и в човешки смисъл", разкрил е "взаимното уважение, стремежа на лидерите да общуват без нравоучения, въз основа на националните интереси на всяка от страните".

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?