Кремъл обмисля да повиши изборната активност със спортни състезания и танци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл проучва експертни препоръки как да повиши избирателната активност на президентския вот догодина в Русия - "с конкурси, флашмобове и други креативни идеи", пише "Ведомости", цитирана от БТА.

Сред основните проблеми в предстоящата изборна кампания аналитиците посочват реализирането на "формулата 70/70" (70 на сто участие във вота и 70 на сто от гласовете да бъдат за Владимир Путин).

Вече са предприети някои стъпки за вдигане на избирателната активност, посочва вестникът. Изборите например са отложени от 11 за 18 март 2018 г., когато е поредната годишнина от присъединяването на Крим към Русия. Премахнати са и удостоверенията за гласуване на друго място.

Според източниците на вестника властите може да приложат в изборния ден "мобилизационно-мотивиращи схеми" - спортни състезания, танцови конкурси или флашмобове. Има и "по-груб" вариант - с родителски срещи, за да бъдат мотивирани хората "главно чрез децата", казва човек, близък до властовата партия "Единна Русия".

От февруари специална минигрупа политически технолози вече разработва начини да вдигне избирателната активност, разказва събеседник на изданието от експертната общност в Русия. По думите му групата формира банка за идеи, изготвен е вече първоначален доклад и се пише нов. Подготовката за изборите ще мине на етапи, всички губернатори ще бъдат принудени да подкрепят креативните начинания, а не да действат чрез административния ресурс, казва той.

С високия си рейтинг и своите предложения президентът Путин е напълно способен да осигури огромна избирателна активност. Достатъчно е да има и един качествен кандидат за висшия пост, важното е той да покаже нещо ново, казват експертите на "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Споделяне

Още от Свят