Кремъл обяви: Борисов идва на 30 май

Премиерът мълчи за Москва и се чуди на истерията за АЕЦ "Белене"

Кремъл обяви: Борисов идва на 30 май

Посещението на премиера на България Бойко Борисов в Русия ще се състои на 30 май, съобщи в сряда руската държавна агенция ТАСС, като се позова на Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

"На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов", каза Ушаков пред журналисти.

По-рано същия ден Бойко Борисов държа пространна реч в защита на плана за рестарт на АЕЦ "Белене" без да отрони и дума за предстоящата си визита в Москва, обявена изненадващо от премиера и президента на Русия по време на срещите им с президента Румен Радев.

По-рано от Министерския съвет потвърдиха, че Борисов ще замине за Москва още до края на месеца, но така и не стана ясно кое налага тази спешност, нито пък коя е точната дата.

Самият той спомена в сряда за предстоящото си посещение в Украйна и каза, че е добре, че президентът е бил в Русия, което било признак за балансираната политика на държавата.

Петкова: Докладът за АЕЦ "Белене" е за НС, а не за Москва

Именно възобновяването на проекта АЕЦ "Белене" бе една от темите, повдигната от Радев по време на първото му посещение в Русия. Руски медии дори информираха, че президентите на Русия и България са "поставили срокове" за АЕЦ "Белене". Съгласно документи от преговорите, които се оказаха на разположение на руската държавна агенция ТАСС, до края на юни българското Министерство на енергетиката "е длъжно да представи варианти за използването на произведеното от руската страна оборудване, включително рестарт на проекта".

По този повод енергийният министър Теменужка Петкова уточни в сряда пред репортери, че този доклад трябва да бъде представен в Народното събрание, а не в Москва.

Тя не коментира дали ще придружава премиера в Москва, нито пък дали ще се водят разговори за АЕЦ "Белене" или изграждане на пряк газопровод от Русия към България, за какъвто настоя президентът Радев пред руснаците и дори му сложи име - "Български поток".

"Не разбирам истерията"

Междувременно Бойко Борисов каза, че към рестарта на АЕЦ "Белене" "има интерес от доста държави, от най-големите им и държавни, и частни компании". Той демонстрира изненада от "истерията" по повод решението на сегашното си правителство да възобнови проекта, който по-предишното му правителство спря като неизгоден, провален и корупционен.

"Само че за да пратя Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат. Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия?", попита Борисов в началото на правителственото заседание.

Той повтори намерението да се проведе процедура за стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" без държавни гаранции и изкупуване на тока. До момента интерес към проекта проявяват Китай и Русия.

Желанието на руската държавна корпорация "Росатом" да участва в търга бе заявено във вторник по време на визитата на президента Румен Радев в Русия.

"Не схващам. Президентът е в Москва, а протестът – срещу мен"

"Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен", коментира Борисов протестната акция срещу рестарта на АЕЦ "Белене" във вторник пред Министерския съвет.

"Относно АЕЦ "Белене" - какви ли не теории чух. Става въпрос за следното: в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3.5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока - тя не е домати и краставици, а ядрени ректори - от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим", каза Борисов в защита на предложението за рестарт на проекта, което вече е внесено в парламента.

Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни ли други, а времето да унищожи реакторите?, попита още той.

Кандидатите за "Белене": "Росатом" и Китайската ядрена корпорация

Руската държавна корпорация "Росатом", която произведе оборудването за АЕЦ "Белене", обяви преди ден, че е готова да участва в каквато и да е процедура за строежа на ядрената централа и чака българското решение. Така изглежда, че в бъдещ търг ще има поне двама кандидати – руснаците и Китайската държавна ядрена корпорация, която на няколко пъти заявява интереса си да участва в търг, без да иска държавни гаранции и договор за задължително изкупуване на тока от атомната централа.

Офертата на Иран за реакторите била за 100 млн.

Сега Борисов отново изтъкна, че няма как да се продаде произведеното вече оборудване за АЕЦ "Белене", поради което България ще строи централата.

"Излизането на САЩ от ядреното споразумение и малката възможност, макар че те предлагаха за около 100 млн. да се купи това оборудване, и с Иран не можем да ги продадем. Продажбата става с разрешение на производителя, защото това е специална продукция. Какво сме казали ние, за да се спре да се спекулира и да знаете какво да казвате: първо, държавата си е извела поуките, че когато има задължително изкупуване на тока, произведен от дадена централа, това означава много по-скъпа енергия. Имаме такъв опит негативен и той после струва на данъкоплатците стотици милиони – ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 на "Марица", заяви Борисов.

"Затова сме казали – преговори само евентуален купувач или инвеститор, ако той не иска подобен документ. Втори документ, който не можем и няма да позволя да се издава, това е държавна гаранция. Сиреч държавата да се задължава с плащане по тази сделка. Трето, ние можем да участваме в съвместно дружество, след като се отпишат активите от НЕК като държава в рамките на това, което сме похарчили до момента с такъв процент. Колко е – ще го кажат специалистите. При тези условия, аз не мога да разбера дори преговори за продажба или за каквото и да било с наличния мораториум в парламента, ние не можем да провеждаме. Нямаме мандат", допълни той.

Борисов грешал, че реакторите не са готови и са скъпи

"Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни или други, и за милиарди оборудване да го унищожим, защото то времето ще го унищожи? Това е, което правим. Отнасяме се единствено със загриженост за това, което българският данъкоплатец е платил вече", каза още министър-председателят.

"Тук няма нито Русия, нито Америка, нито Европа", декларира Борисов.

Той защити подновяването на проекта с тезата, че въпреки удължаването на живота на реакторите V и VI на АЕЦ "Козлодуй, след време може да има натиск да бъдат затворени. Не стана ясно обаче какво му дава повод за такива опасения.

"Представете си днес енергийната система да остане без 2000 мегавата. Да остане само на въглищата и на зелената енергия, може след 10 години да се внася електроенергия", каза Борисов и заяви, че хипотезата, която самият той дори твърдял - че реакторите не са готови и са много скъпи, се е оказала невярна.

Освен това изтъкна известния факт, че България не може да продаде произведените от руснаците реактори, без тяхно разрешение.

"Ако ще ги пращаме в музей, значи трябва да направим специален музей, където да ги закараме. Това ще е най-скъпият музей за над 3.5 млрд. лв.", продължи той и припомни, че Русия вече е осъдила България да плати тези реактори.

Балансирана политика и с Украйна, и с Русия

България води балансирана политика, каза Борисов, според когото е добре, че президентът Радев е бил на посещение в Русия, а самият той ще замине за Украйна, защото и с Украйна, и с Русия трябва да се поддържат добри отношения.

Борисов припомни проведената си във вторник среща с правосъдния министър и главен прокурор на САЩ, чиято първа и основна цел, която ще бъде поставена от целия Европейски съвет, е да отпаднат американските визи. "Нека да приемем, че всички институции - и президентството, и ние, правим неща, които са в полза на държавата", обобщи Борисов.

Той добави, че и руснаците, и американците, и турците, като основни геостратегически играчи освен Европа, са добре дошли на Балканите, за да бъдат използвани като "мост на дружбата".

Освен това изтъкна, че проведената в София среща на върха ЕС -Западни Балкани е била голям успех: "Не се вкарвайте в тези диалози, обиди, подмятания и крайности дали Съветът в София има успех. Безспорно има успех - цял свят го призна. Това, че президентът е в Москва, пак е добре. Неслучайно Хашим Тачи и Вучич си стиснаха ръцете. Гърция и Македония даваха пресконференции в страната".

Петкова чака зелена светлина от парламента

По-късно пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова повтори тезите за търга за АЕЦ "Белене" и обеща той да е максимално публичен, прозрачен и с обективни критерии. В рамките на тази процедура ще се провери доколко е реален инвеститорският интерес, допълни министърката и уточни, че не са възможни преговори в тази посока, без да са проведени такива и с конструктора на проекта и производителя на оборудването от "Росатом".

"Първо трябва да се види дали ще има зелена светлина от парламента" и тогава да започне подготовката по разработване на процедура, свързана с избор на стратегически инвеститор, заяви енергийният министър Петкова и добави, че това било доста дълъг процес.

Народното събрание се очаква да гласува за рестарта на проекта в началото на юни.

В доклада на Петкова до Народното събрание се иска сваляне на мораториума върху проекта от март 2012 г., но сред ГЕРБ има настроения това да не се прави, докато не бъде избран инвеститор.

Споделяне

Още по темата

Още от България