Кремъл обяви за "чуждестранен агент" най-влиятелната социологическа агенция в страната

Кремъл обяви за "чуждестранен агент" най-влиятелната социологическа агенция в страната

Аналитичният център на покойния руски социолог Юрий Левада беше включен от руските власти в списъка на организациите с нестопанска цел, които са "чуждестранни агенти", пише вестник "Комерсант".

Според министерството на правосъдието организацията се финансира от чуждестранни източници, в частност от САЩ, чрез грантове от Уисконсинския университет в Медисън, който според руските власти е подчинен на Министерството на отбраната на САЩ и обслужва техните интереси формирайки обществено-политически възгледи и убеждения.

Решението на Москва идва след критика, изказана от най-влиятелната социологическа агенция, че в страната има "мафиотизирана власт", както и критични мнения, свързани с действията на Кремъл и по-специално - анексирането на украинския полуостров Крим през пролетта на 2014 г.

По думите на директора на агенция "Левада" Лев Гудков центърът практически ще се преустанови работа.

Само преди дни агенцията разпространи свое социологическо изследване, според което в навечерието на парламентарните избори в Русия 49% от гражданите на страната не се интересуват от тях, 43% не следят хода на предизборната борба, а едва 9% проявяват интерес към ставащото. Сред причините за апатията на руснаците преди изборите на 18 септември е отсъствието на убеденост, че нещата подлежат на промяна (26%) и на недоверие към сегашната управляваща върхушка в Русия (21%). Преди половин година "Левада" регистрира и спад в доверието към президента Владимир Путин с близо 8%.

Според върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини "атаката срещу дейността на една от водещите руски НПО-та буди особена тревога" и "явно цели да ограничи независимостта им и застрашава самото им съществуване".

От САЩ също изразиха притеснения от взетото решение. Говорителят на американския Държавен департамент Марк Тонър каза, че "Белият дом все още има претенции към закона за чуждестранните агенти. Това законодателство не е идентично на съответната нормативна уредба в САЩ", цитира думите му вестник "Московский комсомолец".

Руски закон от 2012 г. изисква всички НПО-та (неправителствени организации), финансирани от чужбина и занимаващи се с политическа дейност, да се регистрират като "чуждестранни агенти". Много сдружения отказаха да го направят, виждайки в закона инструмент за злепоставяне и потискане на организации, занимаващи се с правата на човека, наблюдение на изборния процес или критикуващи властта.

Миналата година руският президент Владимир Путин подписа и закон, позволяващ на властите да забраняват чуждестранни неправителствени организации, считани за "нежелателни".

Формален повод за атаката стана разследване на финансираната и близка до властта организация "Антимайдан", която "доказа" външното финансиране на социологическата агенция.

Центърът е създаден през 2003 г. като независима организация, съставена от експерти, отцепили се от държавния Всесъюзен център за изследване на общественото мнение ВЦИОМ.

Експертите тогава бяха групирани около видния руски социолог Юрий Левада, който почина през 2006 г. Те правят и първите в бившия СССР и постсъветска Русия социологически проучвания преди изборите за Държавна дума и за президент на страната.

Споделяне

Още от Свят