Кремъл отказа компромис за Юкос

Руското министерство на правосъдието даде на заден ход от решението си за позволи на Юкос достъп до банковите ѝ сметки, което би дало възможност на компанията да продължи работата си, предаде ББС.

Министерството отрече да е вземало решение, с което позволява на Юкос да използва парите си и уточни, че изпратеното по-рано до компанията съобщение от съдия изпълнителите не е редовно.

Освен това, ведомството посочва, че всички парични постъпления по сметките на Юкос ще бъдат задържани и пренасочвани за изплащане на данъчните ѝ задължения.

Цените на суровия петрол, които вече се повишиха в понеделник, скочиха след изявлението на ведомството.
Неяснотата около съдбата на Юкос, която произвежда една пета от руския петрол, е един от факторите за повишението на цените на суровината.

Стойността на петрола се понижи леко от рекордните равнища, достигнати в сряда, след като бе съобщено, че примката около Юкос се разхлабва.

В четвъртък стана ясно, че изпълнителите са разпоредили да се арестува имуществото на Юкос в 20 субекта на Русия. "Освен това , допълнително, в момента в 11 банки са представени 89 платежни нареждания за теглене на парични средства от разплащателните сметки на компанията", се казва в съобщението на правосъдното министерство.

След съобщението за отмяна на предишното решение на Министерството на правосъдието за деблокиране на сметките на Юкос, котировките на акциите на петролния гигант паднаха рязко на Московската международна валутна борса с повече от 10 процента. Разликата между максималната и минималната цена на акциите за четвъртък е повече от 26 рубли. В шест часа вечерта московско време стойността на една акция успя да се коригира и цената ѝ стана 124 рубли, което е около 2 процента по-ниско от цената при закриването.

На РТС котировките на Юкос паднаха с 2,3 процента от цената на закриването и сега се оценяват на 4,25 долара за един брой.

Според мнозина наблюдатели Юкос изпадна в немилост зарази бившия си изпълнителен директор Михаил Ходорковски, който спонсорираше опозиционни партии и не се съобрази с искането на президента Владимир Путин олигарсите да не се месят в политиката.

В момента се смята, че чужди правителства лобират пред Кремъл, притеснени от ръста на цените на петрола.
Към този момент Юкос успя да изплати 700 милиона долара от задълженията си за 2000 г., възлизащи на 3.4 милиарда рубли. Има обаче опасения, че държавата ще наложи сходни санкции на Юкос и за периода 2001 - 2003 година, с което задълженията на Юкос ще стигнат близо 10 милиарда долара.

Юкос е една от най- прозрачните руски компании, но в очите на Кремъл тя спечели твърде голяма икономическа мощ и политическо влияние, отбелязва ББС.

Споделяне

Още от Свят