Кремъл отрича политически мотиви за ареста на милиардер

Зиявудин Магомедов

Кремъл отрече арестът на руски милиардер, заподозрян в присвояването на 35 милиона евро, да е свързан с политически борби, предаде Франс прес.

Московски съд задържа в събота съоснователя на концерна "Сумма" Зиявудин Магомедов, чието състояние възлиза на 1,2 милиарда долара според сп. "Форбс". Той е заподозрян в кражби, незаконно присвояване на средства и създаване на престъпно сдружение.

Руските медии свързаха преследването му отчасти със строежа на нов стадион в руския анклав Калининград за тазгодишното Световно първенство по футбол.

Тази афера - една от най-нашумелите в икономическите среди от ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски насам - веднага породи спекулации за мотивите за ареста, особено в момент, когато преизбраният руски президент Владимир Путин се очаква да състави ново правителство. Новият кабинет би трябвало да встъпи в длъжност в началото на май, отбелязва АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "политоложки клюки" твърденията, че Магомедов е задържан в резултат на борби за надмощие на различни клики преди съставянето на новото правителство.

Четиридесет и девет годишният Зиявудин Магомедов се издига шеметно, печелейки доходни обществени поръчки по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев (2008-2012 г.). Магомедов е следвал с вицепремиера Аркадий Дворкович.

Според руските агенции Зиявудин е заподозрян, че заедно с брат си Магомед е присвоил 2,5 милиарда рубли (около 35 милиона евро по сегашен курс) държавни средства от различни строителни проекти.

Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Бихте ли летували във вилната зона на парк "Росенец" край Бургас?