Кремъл отрича политически мотиви за ареста на милиардер

Зиявудин Магомедов

Кремъл отрече арестът на руски милиардер, заподозрян в присвояването на 35 милиона евро, да е свързан с политически борби, предаде Франс прес.

Московски съд задържа в събота съоснователя на концерна "Сумма" Зиявудин Магомедов, чието състояние възлиза на 1,2 милиарда долара според сп. "Форбс". Той е заподозрян в кражби, незаконно присвояване на средства и създаване на престъпно сдружение.

Руските медии свързаха преследването му отчасти със строежа на нов стадион в руския анклав Калининград за тазгодишното Световно първенство по футбол.

Тази афера - една от най-нашумелите в икономическите среди от ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски насам - веднага породи спекулации за мотивите за ареста, особено в момент, когато преизбраният руски президент Владимир Путин се очаква да състави ново правителство. Новият кабинет би трябвало да встъпи в длъжност в началото на май, отбелязва АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече "политоложки клюки" твърденията, че Магомедов е задържан в резултат на борби за надмощие на различни клики преди съставянето на новото правителство.

Четиридесет и девет годишният Зиявудин Магомедов се издига шеметно, печелейки доходни обществени поръчки по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев (2008-2012 г.). Магомедов е следвал с вицепремиера Аркадий Дворкович.

Според руските агенции Зиявудин е заподозрян, че заедно с брат си Магомед е присвоил 2,5 милиарда рубли (около 35 милиона евро по сегашен курс) държавни средства от различни строителни проекти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?