Кремъл пак изрази загриженост от разширяването на НАТО, ще възстановява баланса

Дмитрий Песков, сн: ЕПА/БГНЕС

Кремъл е загрижен от разширяването на НАТО към границите на Русия и ще предприема мерки за възстановяване на баланса, каза пред журналисти в Астана прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС в четвъртък. Той е в столицата на Казахстан, където днес и утре се провежда среща на върха на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

"В Москва традиционно се отнасят с недоверие и загриженост към процеса на разширяване на НАТО към нашите граници. Смятаме, че това застрашава нашата сигурност и баланса на силите в евразийския регион. Русия, разбира се, предприема всички необходими мерки за защита на своите интереси и сигурност", подчерта Песков.

Така той коментира одобрения в четвъртък от украинския парламент законопроект, в който се казва, че влизането в НАТО е приоритет за външната политика на страната.

Песков припомни, че в Украйна продължава гражданската война, а решението за приемането ѝ в НАТО ще се вземе в Брюксел и в другите столици, откъдето се осъществява общото ръководство на процеса. А едно от условията за приемане на една или друга държава в НАТО е отсъствието на вътрешни конфликти и на териториални спорове.

Хакерски атаки срещу руските ресурси, включително и от територията на САЩ, се извършват постоянно, но това не означава, че зад тях стоят властите на САЩ, каза Песков в отговор на друг журналистически въпрос. Запитан дали източник на такива атаки са американските служби, той подчерта, че говори само за географския произход на тези действия от територията на САЩ. "Не бих искал да разсмивам публиката с твърдения, че зад това стои официален Вашингтон", отговори той.

Кремъл не се интересува особено от предстоящото днес изслушване на бившия директор на ФБР Джеймс Коми в Сената на САЩ, каза Песков в отговор на друг въпрос. За нас е по-интересна срещата на върха на страните от ШОС, добави говорителят на Кремъл.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?