Кремъл разформирова "Юкос", петролът веднага поскъпна

Цените на петрола се повишиха в петък заради новите трусове в руската компания "Юкос", както и заради спада на запасите на петролни дестилати в САЩ, предаде АП.

На Международната петролна борса в Лондон януарските фючърси за петрола сорт Брент поскъпнаха с 53 цента до 43,25 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през декември в Ню Йорк поскъпна с 48 цента спрямо нивата при закриването на търговията в четвъртък.

В петък руското правителство потвърди, че основното производствено звено на петролния гигант "Юкос" ще бъде продадено.

Основният дялов капитал на "Юганскнефтгаз" ще бъде обявен на търг през декември, за да се изплатят данъчни задължения на стойност 18 млрд.долара, предаде ББС. По този начин, в политически натоварена битка ще бъде разформирован най-големият петролен производител на страната.

Ден по-рано руските власти обявиха, че зам.-председателят на Московския клон на нефтения гигант "Юкос" Алексей Курцин е бил задържан по обвинение в опит за злоупотреба с 22 млн. рубли (766 000 долара или 588 000 евро).

Изпълнителният директор на "Юкос" нарече принудителната продажба "организирана от правителството кражба". Стартовата цена на търга от 8.5 милиарда долара е далеч под предишни оценки и инвеститори изразиха загриженост, че звеното ще бъде продадено евтино на купувач, който е в тесни връзки с Кремъл.

Правителството беше обвинено, че оказва натиск над "Юкос", за да си върне контрола върху активите на компанията, продадени евтино на бившия ѝ ръководител Михаил Ходорковски, подсъдим в момента по обвинения в измами и укриване на данъци.

Влияние върху поскъпването на петрола оказаха и съобщенията от службата за енергийна информация на Министерството на енергетиката на САЩ, че резервите от петролни дестилати в страната миналата седмица са спаднали с 1 милион барела до 114,6 милиона барела.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?